dimarts, 12 de desembre del 2017

Passar el plateret

ANTONIO FRANCO

Sorprèn que cognoms com el de la família Pujol no estiguin oferint importants donatius als damnificats pel 9-N

L’independentisme viu un moment dur de fiances, multes, pagaments cautelars i despeses electorals. I el viu quan no disposa ni de les claus ni de les firmes per utilitzar sota el seu únic control la caixa de la Generalitat. Davant d’això, es recolza en el que aporten l’ANC i Omnium Cultural, que sumen més de 100.000 socis cotitzants, i aquestes mateixes entitats van posar en marxa el 2014, i la van reactivar el mes de maig passat, una caixa de solidaritat. El seu objectiu explícit és passar el platet per pagar els costos derivats de l’activitat judicial oberta contra els delictes relacionats amb el procés.

Artur Mas és la persona més compromesa en aquesta recerca de fons, entre altres coses per ser el principal afectat per les demandes. Per començar, cobreix personalment (juntament amb Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega) els 5,1 milions d’euros del cost de la consulta declarada il·legal que va impulsar el seu Govern per al 9-N del 2014, i ho fa parcialment i progressivament a través d’ajudes però també amb els seus béns personals. Mas ha deixat entreveure, entre preocupat i decebut, que troba a faltar més generositat. Va arribar a fer per televisió un comentari que els seus adversaris van comparar amb la històrica queixa de Lola Flores quan va demanar ajuda a tots els espanyols per pagar el seu deute amb Hisenda. «Només que les persones que van recolzar la independència el 9-N ajudin una miqueta, no és necessari gaire, el tema està resolt», va dir.

No deixa de tenir raó en el fet que l’envolta certa gasiveria, encara que potser hauria de precisar-la. Des del poder va subvencionar molt. I ara necessita que es demostri l’autenticitat de les amistats passades. Perquè si les empreses que tant van recolzar amb aportacions generoses el finançament de la seva Convergència no ho feien en contraprestació a la concessió fraudulenta d’obra pública, tal com sostenen des dels dos costats, tenen una bona ocasió per seguir pagant les seves velles adhesions, encara que moltes haurien de fer-ho des de les seves noves seus socials fora de Catalunya. I en els casos d’una relació menys innocent –el gran ball del 3%– hauria de funcionar el vincle de complicitat. Sorprèn, per qualsevol de les dues hipòtesis, que cognoms com el de la família Pujol no estiguin oferint a aquestes caixes de resistència importants donatius per estimular la imitació, encara que només sigui per compensar els beneficis obtinguts en els anys de l’austera Ferrusola.
Sempre paguen els mateixos

Però no, ara els diners es demanen preferentment a la gent del carrer, als treballadors amb ànima independentista. Que pagui pels seus segons de felicitat aquella gent de bona voluntat que primer va creure entendre emocionada que es proclamava la secessió i a continuació li van dir que no. I és que en el fons sempre han d’acabar pagant els mateixos. En diners i en la resta. Ho sabíem i ho tornem a comprovar.

PODRIA SER UNA SIGNATURA

Bon dia! 

dilluns, 11 de desembre del 2017

LA FIRA D’AMPOSTA UN ANY MÉS

Una imatge de la 55ena edició de Fira Amposta. 
-Què t’assemblat la fira –me va preguntar un dels meus fills-

-Si fa o no fa com tots els anys, no? –li vaig respondre-

-Des del meu punt de vista la més l’edició més fluixa que recordo, al menys dels darrers quinze anys –va puntualitzar mon fill-.

Potser sí que la 57ena Fira Amposta ha estat una de les més fluixes... Tot i l’èxit de públic que proclamen les nostres autoritats locals. Però ja estem acostumats a comptar esdeveniments per èxits...
He de reconèixer que només hi vaig donar una volta i curta, ja que quan entres tard a algun lloc, el més normal és que l’hagis d’acabar precipitadament perquè el van a tancar. Això mateix és el que ens va passar a nosaltres. Té vas entretenint a les parades que hi ha abans d’entrar i una vegada dintre xerres amb uns, xerres amb els altres i el temps té passa volant.
Però la nostra curta estada va ser suficient per adonar-te’n de que alguna cosa no va funcionar. Dues sabateries que bé podrien haver estat a les parades de fora n’eren una bona mostra. Quan vaig estar a Zagreb l’any 2014 vaig veure sabates de més de 200€ el parell. Les de la fira anaven a 20...
L’ estand que més cridava l’atenció, sobre tot per aquells visitants de fora de les Terres de l’Ebre, era sense cap mena de dubte el dels emboladors. Potser caldria parlar de macroestan. Una prova més de que no s’havia assolit la plena ocupació de parades. Altres anys eren els estands institucionals del Consell Comarcal, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, etc. Aquest any només vaig veure un deslluït estand de la Diputació de Tarragona que, segurament va tenir presència a canvi d’alguna subvenció...
Ja ho vaig dir l’any passat i potser alguna vegada més. Caldria pensar en una reconversió integral de Fira Amposta i no només en posar unes noves portes d’accés al pavelló (tot i que quedaven molt bé) I aquesta reconversió hauria de passar forçosament per fer una fira temàtica adaptada, evidentment, als temps actuals.
Si us vau parar un moment davant de l’estand d’Ulldecona, el municipi convidat d’aquest anys, segurament us vau adonar que només exposaven el turisme. I això que Ulldecona no és un municipi turístic per excel·lència però tenen 4 elements prou significatius: les oliveres mil·lenàries, el modernisme, el castell i els cas antic (església de Sant Lluc i cases medievals)
Fixeu-vos amb una cosa: Gastronòmicament parlant, quins productes destacaríeu d’Ulldecona? Actualment l’oli i poca cosa més, ja que vi i altres productes derivats del vi com el vermut i calmant, jo no es produeixen a Ulldecona tot i que s’hagin recuperat les marques que hi havia dècades enrere. Tot i això a Ulldecona hi ha dos restaurants amb 1 estrella Michelin i, un dels, l’Antic Molí, del xef Vicent Guimerà està especialitzat amb l’elaboració de plats amb galera.   
A Amposta en canvi, amb una agricultura molt més diversificada, la majoria de restaurants continuen fent la cuina tradicional a base d’arròs i productes típics que és el que demanden els turistes sense complicar-se la vida.

Són idees que dono i que me sembla que hauré de continuar incidint a veure si algú sé les apropia i canvia la situació.  

LA CIUTAT QUE VOLEM 11-12-2017

Illa de contenidors del carrer Verge del Pilar la setmana passada...