Una imatge de la 55ena edició de Fira Amposta. |
-Què t’assemblat
la fira –me va preguntar un dels meus fills-
-Si fa o
no fa com tots els anys, no? –li vaig respondre-
-Des del
meu punt de vista la més l’edició més fluixa que recordo, al menys dels darrers
quinze anys –va puntualitzar mon fill-.
Potser sí que la 57ena Fira Amposta ha estat
una de les més fluixes... Tot i l’èxit de públic que proclamen les nostres
autoritats locals. Però ja estem acostumats a comptar esdeveniments per èxits...
He de reconèixer que només hi vaig donar una
volta i curta, ja que quan entres tard a algun lloc, el més normal és que l’hagis
d’acabar precipitadament perquè el van a tancar. Això mateix és el que ens va
passar a nosaltres. Té vas entretenint a les parades que hi ha abans d’entrar i
una vegada dintre xerres amb uns, xerres amb els altres i el temps té passa
volant.
Però la nostra curta estada va ser suficient
per adonar-te’n de que alguna cosa no va funcionar. Dues sabateries que bé
podrien haver estat a les parades de fora n’eren una bona mostra. Quan vaig
estar a Zagreb l’any 2014 vaig veure sabates de més de 200€ el parell. Les de
la fira anaven a 20...
L’ estand que més cridava l’atenció, sobre tot
per aquells visitants de fora de les Terres de l’Ebre, era sense cap mena de
dubte el dels emboladors. Potser caldria parlar de macroestan. Una prova més de
que no s’havia assolit la plena ocupació de parades. Altres anys eren els estands
institucionals del Consell Comarcal, del Departament de Política Territorial i
Obres Públiques, etc. Aquest any només vaig veure un deslluït estand de la
Diputació de Tarragona que, segurament va tenir presència a canvi d’alguna
subvenció...
Ja ho vaig dir l’any passat i potser alguna
vegada més. Caldria pensar en una reconversió integral de Fira Amposta i no
només en posar unes noves portes d’accés al pavelló (tot i que quedaven molt
bé) I aquesta reconversió hauria de passar forçosament per fer una fira
temàtica adaptada, evidentment, als temps actuals.
Si us vau parar un moment davant de l’estand d’Ulldecona,
el municipi convidat d’aquest anys, segurament us vau adonar que només exposaven el turisme. I això que
Ulldecona no és un municipi turístic per excel·lència però tenen 4 elements
prou significatius: les oliveres mil·lenàries, el modernisme, el castell i els
cas antic (església de Sant Lluc i cases medievals)
Fixeu-vos amb una cosa: Gastronòmicament
parlant, quins productes destacaríeu d’Ulldecona? Actualment l’oli i poca cosa
més, ja que vi i altres productes derivats del vi com el vermut i calmant, jo
no es produeixen a Ulldecona tot i que s’hagin recuperat les marques que hi
havia dècades enrere. Tot i això a Ulldecona hi ha dos restaurants amb 1
estrella Michelin i, un dels, l’Antic Molí, del xef Vicent Guimerà està especialitzat
amb l’elaboració de plats amb galera.
A Amposta en canvi, amb una agricultura molt
més diversificada, la majoria de restaurants continuen fent la cuina
tradicional a base d’arròs i productes típics que és el que demanden els
turistes sense complicar-se la vida.
Són idees que dono i que me sembla que hauré de
continuar incidint a veure si algú sé les apropia i canvia la situació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada