dilluns, 6 de març del 2017

NOMÉS EN POT QUEDAR UN (O UNA)

Tot i que Susana Díaz encara no ha fet oficial la seva candidatura a la secretaria general del partit, tot indica que ho pot fer aviat, ja que segons alguns, apuntaven que podia ser després de la celebració del dia d’Andalusia (28 de febrer) i aquest dia ja ha passat...
Per tant, sembla ser que finalment seran 3 els pistolers que, com el vell Oest, es dirimiran ser el/la líder del PSOE, un lloc que tot i que segur que és el millor moment per ocupar-lo, porta implícites unes contraprestacions (i no només econòmiques) que molts voldrien: la pròpia Susana Díaz, l’exsecretari general Pedro Sánchez i el tercer en discòrdia, tot i que va ser el primer que es va postular, Patxi López.
Sabeu que me crida l’atenció? És que tots tenen un cognom molt castellà, acabat en z... Tot i que Patxi sigui basc, però sense cap mena de dubte descendent d’aquells castellans que els anys 50 i 60 van arribar al País Basc buscant feina, tal com també va passar a d’altres zones d’Espanya, com Catalunya i València.
 Dels tres, sembla ser que el favorit de militants i simpatitzants és Pedro Sánchez, el defenestrat Secretari General. Tot i que finalment va dimitir del càrrec, ho va fer forçat per les circumstàncies: per la pressió que el va sotmetre el sector susanista.    
Molts (entre els que m’incloc) considerem que a Sánchez sé li va fer una mala jugada, impròpia d’uns companys que no dubtaran en aixecar la bandera de la democràcia quan resulta que l’estratègia que van cometre amb el qui era Secretari General és més pròpia d’algú que té tics autoritaris. Per tant no ens hem d’estranyar si a Susana sé l’anomeni Gusanita i d’altres apel·latius com laCaudilla.  
Susana Díaz és la favorita de l’aparell del partit. Té a la junta gestora de cara. De fet no crec que Javier Fernández y companyia moguin un dit sense informar prèviament a la lideressa andalusa.
No fa gaire, el Periódico va publicar un sondeig amb un curiós resultat: Tot i que Sánchez era el que més simpaties reunia dels tres, a l’hora de dir qui creien que seria la propera Secretaria General, majoritàriament es decantaven per la Díaz. Què se’n desprèn d’aquest resultats, què hi haurà joc brut? A mi no m’estranyaria. Un precedent ja el tenim... De moment, aquells afiliats del PSC que vulguin votar a l’elecció del Secretari General del PSOE s’hauran d’inscriure prèviament a un cens habilitat expressament. Una manera de dificultar que els militants del PSC puguin votar per a evitar que es produeixi un vot massiu a favor de Sánchez, ja que  bona part de la direcció i la militància del PSC han mostrat públicament les seves simpaties per l’exlider del PSOE. Potser perquè dels 3 és el candidat menys dolent.
I el tercer en discòrdia és Patxi López que acumula una gran experiència política, ja que, entre d’altres càrrecs ha estat lehendakari i president del Congrés. En principi penso que no és una mala opció, però sembla que dels tres és el que menys possibilitats té. Recordo que quan va fer pública la seva candidatura vaig opinar que el temps potser ens aclariria si li feia el joc a la Susana restant vots a Sánchez. La veritat és que encara no està clar. De fet quasi ningú parla d’aquest tema. Una altra possibilitat és que hagués renunciat per acabar donant suport a un dels altres dos candidats. Cosa que tampoc ha passat. I potser no ha passat, perquè, tal com deia al principi, Susana Díaz encara no ha fet oficial la seva candidatura.
Reitero un cop més que cap dels tres m’acaba de fer el pes. Patxi, que a priori semblava el més moderat, en unes declaracions que va fer ahir mateix, va tancar qualsevol porta als independentistes. No tinc clar si entre aquests també estan els favorables al referèndum d’autodeterminació... Penso que no és el moment de tancar portes, sinó de mantenir-les obertes i, si sé dóna el cas, dialogar per a buscar acords. De no fer-ho així, potser és que ens semblem més al PP del que molts militants i simpatitzants socialistes creuen.
El mes de maig cada vegada està més prop i el socialisme espanyol no en té prou amb un canvi de cara. Necessita un intens debat sobre les idees. Aquelles idees que han caracteritzat històricament el PSOE, sobre tot quan no ha governat.


QUÈ SAPS DE SUSANA DÍAZ?