dissabte, 2 de juliol del 2016

PODRÍEM SIMPLIFICAR-HO!

L’altre dia mentre esmorzava un client va demanar:

-Un cafè descafeïnat de sobre amb sacarina i gel...

El concepte el tenim clar... Però no es podria simplificar? No es podria inventar un nom per a no tenir que soltar tota aquesta parrafada? 
Fa anys, una amiga va anar a la cafeteria de la clínica Dexeus de Barcelona i va demanar:

-Un tallat descafeïnat amb llet descremada i sacarina...
I el cambrer li va respondre:

-Ostras! Això és un desgraciat!

Efectivament. Quina substància ha de tenir un producte així? Jo ja entenc que hi ha gent que és intolerant al cafè amb tota la cafeïna o que segueixen un règim rigorós baix en grasses saturades, però que a la vegada els és indispensable poder gaudir del sabor (per molt ligth que sigui) del cafè o del tallat.
A principis de l’era Pujol, el seu nom es va relacionar amb un hipotètic cigaló (carajillo) Recordeu que el que fora President de la Generalitat es deia Jordi Pujol i Soley. Pujol també és una marca de rom i Soley una marca de cafè. Per tant, un cigaló amb rom Pujol i cafè Soley s’havia d’identificar, irremeiablement, amb el nom de Molt Honorable (encara que ara mateix Pujol sigui molt poc o gens d’honorable)

Els dos darrers exemples són molt clarificadors del que volia dir al començament: anomenar amb unes poques paraules allò que quan ho diem ens fa perdre fins i tot l’alè.
Dit això, sé us acut una paraula per poder usar en lloc de un cafè descafeïnat de sobre amb sacarina i gel? No? Potser l’escriptor, humorista, guionista, etc. Luis Piedrahita que s’inventa paraules, ens podria donar un cop de ma i inventar-se’n una.

Per molt que m’esforci no me ve cap denominació curta i original que identifiqui el producte el producte en qüestió.