dijous, 21 de juliol del 2016

La pilota no és de Mariano

ANTÓN LOSADA
Professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Santiago de Compostel·la

Les negociacions per conformar govern han començat i l'arrencada ha sigut dolenta, no ens enganyem. Dir-los als altres que la cosa urgeix, enviar-los un resum del teu programa electoral i a continuació avisar que, o això o noves eleccions, sembla un desafiament més que una negociació. La tàctica de Mariano Rajoy recorda la d'aquell nen mimat que té una pilota i que, o el deixen jugar amb les regles que ell imposa i marcar els gols o s'emporta la pilota a casa; i ja sabem com sol acabar aquesta història: tots plorant i sense jugar.
Ara poden passar dues coses. Rajoy pot seguir creient-s'ho i concentrant-se només a competir. Convençut que només ell milloraria els seus resultats si es convoquessin noves eleccions, pot apostar-ho tot a guanyar, entossudir-se a mantenir una estratègia de reclamar valor a qualsevol preu i intentar ser president sense donar res a canvi dels vots o les abstencions dels altres.
L'altra possibilitat requereix que Rajoy entengui que li correspon a ell desbloquejar la situació. Hauria d'assumir que tornar a ser president exigeix apostar per la cooperació i una estratègia de creació de valor on tots guanyin si es queda a la Moncloa, no només ell i el seu partit. Governa qui suma 176 vots. Si Rajoy es presenta amb a penes mitja dotzena més de diputats que Pedro Sánchez al març, el líder socialista quedarà perfectament legitimat per votar 'no' i a continuació intentar sumar els suports per guanyar la presidència del Govern.
El dilema no és entre Rajoy o noves eleccions. El dilema verdader es redueix a comprovar si algú serà capaç de sumar els vots necessaris tot creant els necessaris espais d'acord i cooperació. Se'n diu democràcia representativa i és l'essència del nostre sistema polític. Encara que Rajoy cregui el contrari, ni la pilota és seva, ni se la pot emportar a casa si no sap jugar.