diumenge, 2 d’abril de 2017

CASTELLÓ MIRA CAP A L’ESQUERRA I CAP AMUNT

Surto a una foto!! 
Dissabte passat vaig tornar a Castelló. Després d’anys sense posar-hi els peus, en poc menys d’un mes hi he estat dues vegades. De totes formes, la visita de dissabte va ser especial. Molt especial, ja que dintre dels actes de les festes de la Magdalena, les més importants que se celebren a la capital de la Plana, hi tenia lloc la II Trobada de Muixeranguers amb la participació dels Negrets d’Alcúdia, la Jove de València, la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta i l’amfitriona, la Conlloga de Castelló. També es va comptar amb la colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló.  
L’ambient a la plaça Hort dels Corders va ser extraordinari. Les 4 colles hi van arribar des de la plaça de l’Ajuntament on va tenir lloc la concentració. De camí els grups musicals de les diferents formacions no van parar de tocar mentre els components de les colles desfilaven pels diferents carrerons del cas antic de la ciutat.
El públic que s’hi havia congregat estava expectant per a veure les demostracions d’equilibri  i força que anaven a fer les colles. I aquestes no van defraudar. Sobre tot la colla local que va fer tot un nodrit repertori d’acrobàcies. Es notava que havien treballat molt i que tenien ganes d’agradar el públic que s’havia congregat pels voltants de la plaça.
La nostra actuació, la de Xiqüelos i Xiqüeles del Delta no passarà a la nostra recent història com la millor. Però cal tenir en compte que estem a començaments de temporada i que les joves enxanetes encara tenen moltes possibilitats de millora. Possiblement el més positiu de l’actuació va ser la prova de pilar de 5 (pd5), un dels grans reptes de la temporada.
A ningú sé li escapa que tot el que envolta el món casteller significa una gran exaltació del nacionalisme català i, fins i tot, de l’independentisme. Només cal estar present al Concurs de Castells de Tarragona per adonar-se’n d’aquest fet.
El mateix passa amb les muixerangues. Tal com va escriure un casteller de la nostra colla després de l’actuació de Castelló a les xarxes socials, els muixeranguers clamen per la unitat dels Països Catalans. Concretament va dir això: País Valencià: Països Catalans. No ho deiem natros sinó ells. I continuava: Diada xulíssima per la Magdalena de Castelló amb diverses muixerangues del PV i les Xiqüeles del Delta (sic)    
La muixeranga la Conlloga de Castelló només té  3 anys de vida i, per tant, és lògic que encara vagin per la seva segona diada. No obstant, estic convençut que gràcies al nou ajuntament que va sorgir de les urnes el dia 24 de maig de 2015 (PSPV-Compromís-Castelló en Moviment), la Conlloga ha trobat un recolzament que a ben segur no hauria estat possible durant els anys en que el PP va governar la primera institució de la ciutat.
Per tant, afirmo que en l’actualitat Castelló mira cap a l’esquerra, però també cap amunt. Cam amunt perquè l’esperit de superació que ens caracteritza tant a les colles castelleres com a les muixerangues ens fa somiar en construccions cada vegada més altes. Però també cap amunt geogràficament parlant, es a dir, cap a Catalunya. I nosaltres encantats que així sigui...  

La gent del Delta i de la resta de les comarques del Montsià i Baix Ebre i les nostres veïnes valencianes del Baix i Alt Maestrat i els Ports sabem millor que ningú que el riu Sénia no és frontera i que les relacions entre totes dues comunitats no s’ha perdut mai, tot i els esforços que han fet alguns per a què així fos.


Encantat de retrobar-nos germans. Ens trobarem a plaça!!