dijous, 4 de maig de 2017

EL CEO I LA LEGALITAT

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) és un òrgan dependent de la Generalitat de Catalunya encarregat de fer, con el seu nom indica, estudis d’opinió sobre temes d’actualitat i interès de Catalunya, tot i que els més coneguts són les enquestes polítiques o relacionades en temes polítics. Què el CEO està polititzat? No que va!! Comproveu vosaltres mateixos i ja veureu com no.  
Només fa uns dies va sorgir la polèmica. El qüestionari que, segons sembla, està preparant el CEO incloïa entre les seves preguntes les següents:

-Fins a quin punt és important obeir sempre les lleis i les normes?

-En cas de necessitat, estaries disposat a allistar-te a l’exèrcit (cal suposar que s’està preguntant sobre un futur exèrcit català)

Què potser estan dirigides a conèixer el nombre d’independentistes radicals? Digueu-me malpensat, però ho veig així i no crec que sigui l’únic de veure-ho d’aquesta manera.
De vegades quan estic fent un escrit me documento. Ho he consultat i he vist que el director del CEO és Jordi Argelaguet i Argemí. Va ser nomenat l’any 2011, poc temps després de que Arturo Mas prengués possessió com a President de la Generalitat. Evidentment era militant de Convergència. Però abans ho va ser d’ERC i més abans encara del Moviment de Defensa de la Terra. Una transformació semblant a la d’altres polítics (com per exemple Àngel Colom) que se’n van adonar que el pa de cada dia només els hi assegurava CDC.
Obeir o desobeir? Aquesta és la qüestió... Sovint he escoltat dir els polítics que tot i que no estan conformes amb determinades sentències, les acaten, es a dir, han d’obeir-les. En canvi el sector més antisistema del independentisme (els anomeno així per a que m’entengueu, perquè ja sabeu que penso jo sobre el sistema), opinen que per a poder ser independents, fins i tot per a poder fer el referèndum, s’ha de desobeir l’Estat Espanyol i les seves normes. Però arribat a aquest punt, caldrà veure quants acaben donant el pas. És igual que la insubmissió fiscal, que molts ne parlen, però quan arriba l’hora de fer la declaració de la Renda, quasi tothom la fa.


En quan el tema de l’exèrcit català, de fet fa un parell d’anys que se’n ve parlant. No tant la classe política, sinó associacions cíviques com l’Assemblea Nacional Catalana que sempre va uns quants passos per davant. Fins i tot s’han donat xifres. L’exèrcit català estaria format per uns 45.000 soldats i costaria uns 3.139 milions d’euros.
La paradoxa sobre l’exèrcit català és que l’any 1986, Catalunya, de forma majoritària, va votar en contra de que Espanya entrés a formar part de l’estructura de l’Aliança Atlàntica i sembla poc provable que ara, una majoria de catalans fos favorable a tenir forces armades que, suposadament, haurien de pertànyer a l’OTAN, ja que una Catalunya aïllada ni que fos militarment tindria molt poca capacitat de defensa.

En conclusió, el CEO no deixa de ser un mecanisme més a favor de la independència de Catalunya tal com ho és TV3.