dimarts, 23 de maig del 2017

Carta a Mariano Rajoy

Periodista

Senyor president: Espanya està immobilitzada per la seva presència. Això és molt greu perquè tenim oberts problemes tan sensibles com el de Catalunya


L’evidència de la corrupció sistemàtica del règim del PP és un suflé que creix dia a dia desmoralitzant el país i lligant-lo de mans. President Rajoy, la seva continuïtat personal a la Moncloa ens fa perdre el temps. L’escarni de l’escàndol diari davant l’aflorament de coses passades i presents impedeix que els ciutadans puguin centrar la seva atenció a resoldre els altres problemes importants del nostre temps. França, per exemple, assaja amb imaginació una sortida per a la seva crisi. Li sortirà bé o malament, però es mou per buscar una possible solució de futur. Vostè, senyor Rajoy, s’ha convertit en un tap immobilitzador d’Espanya perquè encarna la degradació de la democràcia.
Senyor president, per més que ho dissimulin sabem el que ha passat. Per molta colònia que li tirin a sobre coneixem la seva olor. Es pugui demostrar jurídicament o no, la societat de la informació ja ha difós les proves. La desconfiança és irreversible. Davant d’això, preocupi’s per la seva projecció en la Història. Si no fa un gest final dignificador el seu nom passarà als manuals com a gran culpable d’aquesta Etapa Negra i les seves conseqüències.
Hauria de ser conscient d’un factor agreujant. La seva continuïtat personal en el poder impedeix que la podridura del PP pugui ser considerada una cosa del passat. Perquè per tapar aquest passat succeeixen noves coses que també s’hauran de jutjar en el futur, com el que fa referència al ministre de Justícia, allò del fiscal general, allò del responsable d’Anticorrupció, o el que els passa a certs jutges, fiscals i policies.
Aquesta continuïtat eixampla sense parar el cercle de la contaminació. Els joves vicesecretaris del PP, que per raons d’ètica o edat no tenen res a veure amb els delictes del vell finançament il·legal i els enriquiments en les comissions del passat, es van emmerdant. És una espiral. La seva tasca de dissimular/tapar els fets comesos per la generació anterior els anirà convertint en còmplices. Això els sumarà a la llista d’impresentables poc o gens disponibles per a un futur net.
Aquesta última circumstància humana interna del PP és transcendent. Donada l’actual majoria parlamentària i davant l’evident fragmentació poc sumable de l’oposició, si es produeix la seva desitjable renúncia en principi haurà de seguir governant el PP, encara que amb persones alienes a les responsabilitats en l’etapa de les corrupcions. La seva demora per resoldre els problemes complica molt el desenllaç de normalitat.

Problemes sensibles

Espanya està immobilitzada per la seva presència, senyor Rajoy. Això és molt greu perquè tenim oberts problemes tan sensibles com el de Catalunya, des d’on escric aquestes línies, i on els que no tenen preferències separatistes tenen cada vegada més difícil identificar-se amb l’Espanya que vostè encarna.