dimarts, 15 de juliol del 2008

COHERENS DECLARACIONS DEL COSELLER CASTELLS

El Conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya Antoni Castells, en el marc de dues conferències fetes ahir, pel matí al Centre Ernest Lluch i per la tarda al Cercle d’Economia, va fer unes afirmacions que han transcendit als mitjans de comunicació.
Una de les coses que va dir és que el Govern Central, presidit pel socialista Rodríguez Zapatero no ha tingut voluntat política per a desenvolupar l’Estatut, sobre tot en la seva vessant econòmica. I l’altre, encara molt més transcendent, és que els socialistes catalans, si han de triar, ho faran abans per Catalunya que pel PSOE.
El proper cap de setmana el PSC farà el seu congrés. Després de fer-ho bona part de les altes formacions polítiques (congressos nacionals i territorials) toca el torn als socialistes catalans. Els congressos són importants perquè de les decisions que es prendran (ponència marc més les esmenes que es puguin incorporar) sortirà la línia política que seguirà el partit fins a l’altre congrés (normalment en el temps de 4 anys)
Sóc de l’opinió que aquest congrés serà un dels més importants que ha fet mai el PSC. I vaig una mica en la línia del que va dir el Conseller Castells. Serà fonamental, baix el meu punt de vista, si els socialistes de Catalunya marquen una estratègia diferenciada de la resta de socialistes de l’Estat. No només seria un cop d’efecte, sinó tota una declaració d’intencions a l’hora de guanyar-se un lloc dintre del catalanisme, ara que aquest torna a estar tant de moda amb la creació de la “casa gran” en el congrés de CDC.
Serà el ser o no ser del PSC. Tal com va dir Castells no es tracta de trencar amb Madrid, però si de fer-los veure que per a governar Catalunya cal treballar per aconseguir el màxim dels objectius fixats: més grau d’autonomia, millor finançament, etc.
És imprescindible per a gestionat bé el nostre país l’obtenció de un grau de finançament òptim que permeti cobrir totes les necessitats del administrats (els catalans i els nou vinguts)
Un exemple clar el tenim a les Terres de l’Ebre. Darrerament s’han promès moltes coses que fins ara només són projectes: la A-7 (connexió de l’autovia entre el N de Castelló i l’Hospitalet de l’Infant), desdoblament de la C-12 (autovia de l’Eix de l’Ebre des de Lleida fins a la Fàbrica del Ciment, més enllà de la Ràpita), pla de transport públic (ja s’ha donat el primer pas entre Alcanar i Tortosa), etc. A més a més tirar en davant de forma definitiva els polígons industrials existents amb la implantació de noves indústries que donin feina a la gent del territori.
Una altra de les asseveracions de Castells va ser la voluntat d’implicar a CiU, com a principal partit de l’oposició i amb possibilitats de governar.
I CiU no hauria de rebutjar aquest oferiment si de debò volen que Catalunya assoleixi les màximes quotes d’autogovern. Com tampoc s’hauria de descartar les altres dues formacions que composen el govern català.
Si des d’aquí es treballa plegats i no hi ha desercions, Catalunya serà els que es proposi ser. En el cas contrari no deixarem de ser mai una regió d’Espanya!