dilluns, 6 de setembre del 2010

ENQUESTES CONTROVERTIDES


És evident que la notícia del dia és l’alto el foc anunciat per la banda terrorista ETA. De fet ja va produir-se ahir (ho avançava pel matí com a noticia de darrera hora el Canal 3-24 de TV3) Però d’aquesta noticia ja se’n parla prou als mitjans i, a l’hora d’escollir-ne una per a opinar, he preferit la que porta el Periódico de Catalunya amb el següent titular: “El PPC reparteix un tes sobre el rebuig als immigrants”.
Cal recordar que el PPC de Badalona, amb el seu president Xavier García Albiol al cap davant, ja va repartir per aquella ciutat fullets informatius criticant la immigració romanesa. Per tant, res de nou.
El problema d’aquesta enquesta o test, és que les respostes són “induïdes”, és a dir, el propi PP ja “marca” el camí de les respostes. O dit d’una altra manera, les possibles respostes del ciutadà han estat prèviament seleccionades minuciosament pel PP per a que es respongui allò que ells volen. M’enteneu, oi?
Això no és cap descobriment. És una tàctica emprada fis i tot per alguns mitjans de comunicació.
De tant en tant us he dit que, normalment, solc respondre les enquestes que hi surten a diferents diaris digitals. Majoritàriament les del Periódico de Catalunya, les del Punt (ara també Avui) i les del Plural. En la majoria dels casos, a la pregunta que es planteja només hi caben dues possibilitats: “sí” i “no”. No és el cas del Punt que porta quatre respostes. Curiosament, quan es fa alguna pregunta de caire “nacionalista”, les possibles respostes que s’hi donen, també van en el sentit de criticar els governs, sobre tot l’espanyol.
Però tornem al test fet pel PPC. A l’apartat “Noms propis”, del Periódico, on es qualifica l’actitud o els fets d’alguns personatges que són protagonistes del dia, sobre la presidenta del PPC Alícia Sánchez Camacho diu això: “El test que els conservadors catalans han posat en circulació entre els ciutadans per conèixer la seva opinió sobre la immigració és un bon exemple de preguntes amb resposta induïda al gust de qui les formula. En un tema tan sensible, i salvant el seu dret de criticar el Govern, el PP hauria de mostrar una mica més de responsabilitat”. Evidentment la “qualificació” a l’Alicia Sánchez Camacho és el de “suspès”, amb la fletxa cap avall en fons roig.
El tema de la immigració és un tema molt controvertit i que crea moltes susceptibilitats. Els partits de la dreta el solen usar com a rama electoral com a mesura populista (molt populista) per a guanyar vots que, normalment, votarien altres opcions. No cal remuntar-nos a èpoques passades que tots tenim al cap per a donar-nos-en compte de la magnitud que pot arribar a tenir el tema.
A Catalunya, a part del PPC, qui “exprimeix” bé el tema de la immigració es Plataforma per Catalunya (PxC), el partit del xenòfob Josep Anglada, regidor de Vic. També, com recordareu, l’ajuntament de Vic, ara fa uns mesos, va voler prendre algunes mesures contra les dones immigrants que portaven vel integral, com si aquest fos un problema de magnitud considerable.
Però aquest discurs va calant poc a poc entre la població. Així no és gens estrany torbar-te pel carrer algú que et parli de la següent manera: “Jo no sóc racista, però a molts immigrants se’ls hauria de fer fora”. Sense anar més lluny, la setmana passada vaig viure un episodi així. Però davant d’això no saps ben bé com actuar, si tallar-ho de soca-rel o donar-los-hi la raó. Al final, per no discutir, acabes assentit amb el cap i només els censures si, finalment, la conversa pren un camí radical.