dimecres, 15 de setembre del 2010

LA RIVALITAT AMPOSTA-TORTOSA


La majoria dels lectors coneixereu de ben segur “l’eterna” rivalitat que hi ha entre la capital del Montsià i la del Baix Ebre o, el que és el mateix, entre Amposta i Tortosa.
Aquesta rivalitat s’ha fomentat i s’ha explotat tradicionalment per la federació de CiU d’Amposta. No em consta que aquesta rivalitat es visqui igual des de Tortosa, encara que, de vegades, si que la percebo en moments puntuals.
No fa gaires dies, una companya de treball (ja sabeu que treballo a Tortosa) em deia que s’ha filla segurament que hauria d’anar a estudiar a l’Escola Oficial d’Idiomes d’Amposta perquè a Tortosa no hi havia plaça i això era així perquè duran l’època en que Marta Cid va ser consellera d’Educació, va “dividir” l’EOI entre les dues ciutats del territori. Segons la meva companya no hi ha cap precedent en tota Catalunya de dues escoles oficials separades per tants pocs quilòmetres.
De Tortosa també es mira en preocupació la futura zona comercial que s’està construint a Amposta entre la C-12 o l’Eix de l’Ebre i el cementiri i que, amb tota probabilitat s’inaugurarà el proper mes d’octubre i ja hi ha qui diu que s’aprofitarà per a que vingui l’Arturo Mas i pugui fer campanya electoral. Aquesta zona comercial comptarà, segons pareix, amb un gran Carrefour i d’altres botigues de cadenes especialitzades en diversos sectors de productes de consum de gran sortida.
Mirar de comparar-se amb el veí i voler fomentar aquesta rivalitat, és, al meu parer, un símptoma de debilitat i tenir un accentuat complex d’inferioritat. Una ciutat s’ha de valorar pel que és capaç d’aconseguir i no de mirar de superar l’altra en tots els camps.
Des del meu partit sempre hem defensat que si les dues ciutats capdavanteres del territori anessin “agafades de la ma” en projectes comuns, segurament s’aconseguirien més coses. Durant els anys en que Tortosa tenia un ajuntament d’esquerres presidit per un socialista, des d’Amposta sé li donava tota la culpa de les coses que passaven (o deixaven de passar) a Tortosa. Era comprensible que les relacions entre totes dues ciutats no haurien de passar, precisament, pel seu millor moment.
En les darreres eleccions, CiU va recuperar l’alcaldia de Tortosa i a Amposta van guanyar “els de sempre”. Després de dues legislatures, un altre cop hi havia dos alcaldes del mateix “color”. Ni així s’ha aprofitat l’ocasió de treballar plegats. Crec que l’únic projecte comú que s’ha fet és un consorci hospitalari que compta amb un tercer soci: Reus.
Només fa uns mesos va aterrar a Amposta una autoescola tortosina. Abans ho havien fet algunes botigues com Forés, Francés, Gascó i la Villa de Sitges. Aquesta autoescola a Tortosa porta per nom Tortosa & Temple. En canvia a Amposta s’ha optat per substituir el nom de Tortosa i aquí es diu Temple & Autoescoles.
Un que és malpensat de mena, creu que els seus propietaris han fet aquesta variació per no perdre, d’entrada, hipotètics clients que, possiblement, la paraula Tortosa “posada” a Amposta els hi hauria “fet mal a la vista” i hauria segut un impediment a l’hora d’anar-hi a treure’s el carnet de conduir.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

A Tortosa s'anomena Roquetes&Temple, no Tortosa. Jo també he estat observant el cartell. Inicialment crec recordar que el centre a Amposta també duia el nom Roquetes&Temple i, imagino que per por de perdre clients van eliminar la referència a Roquetes.

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Gràcies Manel. És cert, és Roquetes & Temple. Però és curiós que a Amposta li hagin canviat el nom.