dissabte, 21 d’octubre del 2017

PATRIMONI AMPOSTÍ

Amposta és una ciutat rica en història i patrimoni. Ibers, romans, visigots i àrabs van estar presents, d’alguna manera, al nostre territori i, en alguns casos en van deixar vestigis que encara perduren. També la nostra gent  hi va deixar empremta: la torre de la Carrova, el castell, el pont penjant, les cases modernistes... Fins i tot algun niu de metralladora que hi ha per la zona del darrere del cementiri. Però hi ha patrimoni ignorat i infravalorat. Potser sigui un patrimoni menor, però forma part de la nostra història.
El passat 16 d’octubre vaig llegir al Periódico un reportatge sobre una cabina de telèfons. Sí, sí, també les cabines poden ser protagonistes de la nostra història. Segur que si a molts dels joves que van tot el dia amb el mòbil a la ma els hi preguntessin per a que servia aquell habitacle, igual no tindrien resposta.
Perquè s’hi canviï Superman. No, no és cap resposta. És el títol del reportatge on s’explica que la darrera cabina de telèfons de Barcelona es troba al carrer Lledoner del barri de Sant Genís. Però si a Amposta també ne tenim una! La que hi ha al costat del CAP –vaig pensa ràpidament-  
Quanta gent hi deu de passar a diari i ni s’hi fixen, com tampoc s’hi fixen (si és que ho saben) que al seu costat hi tenim una escultura d’un tal (o una tal) R. Oriol, segons posa al rètol que hi ha prop de la base de la mateixa.
Tornant a la cabina, es troba en un estat força lamentable. No hi ha aparell telefònic i tampoc estan els rètols característiques que tenien totes aquestes cabines en la seva part superior.
Al barri de Sant Genís, els veïns van fer un referèndum per a veure que se’n feia... No sé si aquí a Amposta també se’n podria fer un, retirar-la i conservar-la o directament portar-la a la deixalleria.

Tot i que, en aquest darrer cas seria una llàstima, ja que hi ha coses que han tingut durant molts anys la seva funció (importantíssima!) i que es mereixen una mica més d’atenció de la que tenen.