dimecres, 25 d’octubre del 2017

ENS HA DEIXAT D’AGRADAR

De Manel Fontdevila a eldiario.es. 
No fa tant ens miràvem la Sexta com alternativa a tota la resta de cadenes que donaven una informació esbiaixada de la realitat. Llegíem el País i el Periódico perquè eren els únics que semblava una mica imparcials d’una realitat dominada per la dreta. I a Internet ens refugiàvem llegint eldiario.es, Público o el Triangle, una premsa que sol ser el flagell de la dreta, espanyola uns i catalana els altres.
Quan s’anunciava que l’Ana Pastor o Jordi Évole havien d’entrevistar a alguna persona rellevant fins i tot se rebien missatges al mòbil per a que la miressis. Els noctàmbuls miraven Buenafuente i pel matí, alguns a Ferreras al programa Al Rojo vivo.
Encara recordo una vegada que es va dir que la Sexta pensava liquidar el programa Salvados que dirigia i presentava Évole i sé va fer una recollida de firmes per mirar de parar-ho.
Escoltàvem Serrat, Sabina, Víctor Manuel, Ana Belén i Paco Ibáñez, tots ells progressistes, tots ells enemics declarats de la dreta d’aquest país, tot ells persones assenyades que té feien bavejar quan escoltaves les lletres de les seves cançons, però també quan explicaven la realitat del país on encara estem vivint.
Però ves per on, de tots aquests que he esmentat, ja siguin canals de televisió, premsa, periodistes o cantants, cap, absolutament cap, s’ha declarat favorable a la independència de Catalunya. I es clar, ara ja no agraden a molts que fins no fa massa fins i tot els idolatraven. I per tant, ens han deixat d’agradar. Ara els critiquen i censuren. Com pot canviar la situació en poc temps...
Però és que a la inversa també passa. Durant els anys de la lluita contra el transvasament de l’Ebre, TV3 controlada per CiU, quan havia de cobrir una manifestació o un acte organitzat per la PDE, donava una informació parcial i poc rigorosa del que estava passant a les Terres de l’Ebre. Llavors no era la nostra... Ara sí!   
Arribat a aquest punt jo me pregunto? Qui ha canviat, nosaltres o ells? I si hem canviat, per què ho hem fet? Quin fet s’ha produït per a fer-nos canviar tant?
Cap de les persones esmentades tampoc s’ha pronunciat en contra d’un referèndum pactat amb l’Estat per veure quina és la decisió que pren finalment el poble de Catalunya, al menys jo no ho recordo. Molts estan en contra de la independència de Catalunya, però no estan en contra d’una consulta o de més autogovern per a canviar l’actual estatus.
Aquesta setmana sé produirà un desenllaç que se presumeix fatídic. Tot i la incertesa és evident que algú no acabarà ben parat. Si el ple del Parlament aprova la independència de Catalunya (des del meu punt de vista molt provable que així sigui) pot acabar detingut i empresonat.
Mentre al carrer ressonaran les cassolades i els crits de llibertat... Però la impotència poc a poc s’anirà apoderant de l’ànim d’una gran majoria de la societat.
I potser llavors ens preguntarem si calia fer tot aquest esforç... Si calia arribar fins on s’ha arribat o s’hagués pogut aturar abans.

Amics, jo ja no sé que pensar... De vegades crec que tot ha estat com un malson i que quan despertaré la situació serà molt millor.