dimecres, 4 de maig del 2016

Morella, Matarranya i la Terra Alta uneixen esforços

Els presidents de les tres zones signen l'acord per a constituir l'associació Tres Territoris


RedactaVeu / Morella.

Els empresaris turístics i representants institucionals de Morella (Castelló) i el Matarranya (Terol) s'han desplaçat hui a la Terra Alta (Tarragona) per a participar en el segon intercanvi professional “3 Territoris”. Aquest tipus d'accions tenen com a objectiu conèixer millor les regions que formen part del projecte per a poder explicar millor als visitants l'oferta turística de cada territori. A més, en aquesta jornada, els tres presidents de cada zona han signat l'acord per a constituir aquest projecte en una associació. D'aquesta manera, el projecte “Tres territoris, una mateixa terra" continua amb noves iniciatives de col·laboració i potenciació d'una zona que té molts vincles comuns.

El primer edil morellà, Rhamsés Ripollés; el regidor de turisme, Jorge Garcia, i tècnics de turisme de Morella han participat en aquesta trobada. Garcia ha destacat que "aquest projecte té tres pilars fonamentals: l'institucional -ajuntaments i comarques-, el social -intercanvis d'associacions, culturals, etcètera- i l’empresarial. Aquest últim és molt important i és el que volem enfortir i potenciar en la jornada de hui per a tenir més coneixements dels projectes, col·laboracions conjuntes a nivell empresarial, creació de nous productes gastronòmics, turístics...". Els participants en aquest segon intercanvi empresarial -el primer va tenir lloc el passat any a Morella- han pogut conèixer l’Horta de Sant Joan i el Convent Sant Salvador, així com alguns dels importants cellers d'aquest territori, que té un gran prestigi vinícola. En concret, han realitzat una visita guiada al Celler Cooperatiu de Gandesa, on també han pogut conèixer la gastronomia d'aquesta zona.

Finalment, el regidor de turisme també assenyalava que "portem ja molt de camí recorregut amb aquest projecte i la valoració fins al moment és molt positiva, ja que hem incrementat la col·laboració i la repercussió dels territoris i seguim treballant amb molts projectes que pretenen seguir en aquesta línia". En aquest sentit, cal assenyalar que ja s'està treballant en la creació d'una pàgina web i en la constitució com a associació d'aquest projecte, així com en diferents iniciatives promocionals.

Logo del projecte.

“Tres territoris, una mateixa terra”

Morella, Matarranya i la Terra Alta estan dividides administrativament en tres províncies i comunitats diferents, però comparteixen una cultura i una forma de vida molt semblants. Sempre han estat molt vinculades degut a la seua proximitat geogràfica i, ara, a través d'aquest projecte, intenten unir-se i posar en valor els recursos de les tres zones.

En èpoques passades ja comptaven amb llaços comercials, amb rutes que començaven a l'interior i arribaven fins al Mediterrani i viceversa; les fires, que suposaven el punt de trobada comercial; els vincles que s'estableixen entre les tradicions de cada comarca, similars en molts aspectes, com la gastronomia, amb plats i postres que encara que canvien de nom tenen el mateix gust... I encara en l'actualitat, de caràcter agrícola i ramader, en els territoris es cultiva l'oliva, la vinya i l'ametlla. En ramaderia, els productes càrnics derivats del porc i del corder són la base econòmica de les tres àrees.

Les manifestacions culturals, la gastronomia, el paisatge, l'arquitectura o la llengua fan que el visitant no distingisca les fronteres administratives i relacione les tres comarques amb un únic territori. A més, per a un visitant és molt atractiu conèixer els tres territoris, ja que tenen moltes coses en comú, però també grans contrastos.