dijous, 5 de gener del 2017

Parauletes (i 2)

Periodista

Durant tota la setmana he rebut suggeriments sobre paraules i expressions clau que es van trobar a faltar en la meva proposta de fa set dies per actualitzar els diccionaris i acomodar-los als nous significats que han posat de moda els nostres polítics. Les recullo perquè algunes em semblen imprescindibles per interpretar correctament el que veiem, llegim o sentim.
Fora de test. Primera accepció. «Es diu del lloc en el qual orinen els que asseguren creure en la divisió democràtica dels poders i malgrat això li demanen al Govern que freni actuacions judicials que ja han emprès els tribunals».
Fora de test. Segona accepció. «Es diu del lloc en el qual orinen els que en temes delicats i complexos apliquen la política de promoure sistemàticament accions judicials de rerefons dubtós. També, els que diuen defensar la independència de la justícia mentre barregen les qüestions legals amb les seves pròpies conveniències polítiques».
Populisme. «Acusació que acostumen a fer els partits populistes a les altres formacions polítiques per desqualificar-les. Habitualment van acompanyades de grans explicacions a l’opinió pública subratllant que el populisme és nefast».
Penques intolerable. Primera accepció. «Les que té qualsevol càrrec elegit per a un breu termini de temps en què ha de convocar un congrés del partit, sigui socialista o no, si decideix ajornar-lo a la seva voluntat durant gairebé un any sense consultar les bases».
Penques intolerable. Segona accepció. «La que té qualsevol càrrec elegit per a una breu interinitat al PSOE si s’extralimita i fa política tan transcendent com començar a negociar amb el PP els límits d’una futura reforma constitucional sense esperar que sigui el futur congrés qui fixi legítimament les línies ideològiques de la nova etapa del partit».
Com Aznar i Rajoy. Expressió castissa. «Mena d’odi i de manifesta falta de complicitat que a vegades sorgeix entre antics socis que van compartir responsabilitats en negocis blancs i negres de l’empresa de la qual han menjat durant molt temps».
Leeeeentitud. «Actitud suïcidament passiva d’un Govern mentre s’acaben els fons de la Seguretat Social i espera que s’esgotin del tot abans de posar en marxa mecanismes substitutoris que li permetin actuar amb una mica de marge».
Vot popular directe. «Robatori per part dels ciutadans del dret diví de les elits de prendre les grans decisions en nom seu. Antigalla ideològica que es vol posar en desús amb dos arguments: que Hitler es va posar al capdavant d’Alemanya a través d’unes eleccions populars, i que com que les bases també s’equivoquen és millor que s’equivoquin les minories selectes experimentades en el despotisme il·lustrat».