dissabte, 21 de gener del 2017

Els joves d'una primavera frustrada

Expert en economia i relacions internacionals. Especialista en intercanvis econòmics i empresarials entre Europa i el sud del Mediterrani així com de l'economia del Golf Pèrsic.

Desenes de milers d'àrabs decebuts i sense feina s'han radicalitzat i estan disposats a tot


Amb 40 milions de joves desocupats, 27 milions sense educació ni formació, el Pròxim Orient i el Magrib tenen la taxa d’atur juvenil més alta del món: un 27,2%. És un problema greu que augmentarà, perquè la meitat dels 380 milions d’habitants de la regió són menors de 25 anys i la població pot arribar als 700 milions el 2050.
La desocupació va ser un dels factors fonamentals dels moviments de protesta de l’anomenada primavera àrab, juntament amb la lluita contra la corrupció i un augment de la participació democràtica. Però gairebé sis anys després, el compliment d’aquestes expectatives es veu llunyà i el dur hivern ha provocat que desenes de milers de joves decebuts es radicalitzin, s’uneixin a organitzacions extremistes o intentin emigrar lluny de la guerra i la misèria. A causa del fracàs polític i econòmic, les seves vides s’han transformat en un infern, no hi ha futur, i només per viure estan disposats a tot, fins i tot a assumir el risc de morir.

CANALITZAR UNA ENERGIA ENORME

Per frenar aquesta tragèdia se’ls ha de proporcionar eines, un projecte, alternatives per encarrilar l’enorme energia de la joventut. No se’ls pot dir: «Seu i estigues callat», perquè se’ls està empenyent al bàndol equivocat. És necessari utilitzar aquesta força per reconstruir la regió, alliberar-la del sectarisme, la tirania i la injustícia.
Només el 49,2% de la població de la regió participa en el mercat laboral, en comparació amb el 63,5% a nivell mundial. Entre els graduats, la desocupació ha arribat a nivells insostenibles. Entre les dones arriba al 45%, i malgrat als èxits educatius estan excloses. Augmentar la seva participació afegiria un 47% al PIB la pròxima dècada. El món àrab ha de crear 60 milions de nous llocs de treball per al 2020 només per mantenir les taxes de desocupació constants. El desafiament més gran és crear ocupació al mateix ritme que el creixement de la població. La demografia pot ser un dividend o un desafiament, depenent de l’encert.

És necessari utilitzar la força dels joves per reconstruir la regió, alliberar-la del sectarisme, la tirania i la injustícia

Des del 2010 fins al 2015, la regió ha perdut 613.800 milions de dòlars en activitat econòmica, gairebé el 6% del PIB. Alguns països àrabs estan a un pas de la ruïna econòmica i financera per les guerres i la inestabilitat política. A més, els riscos geopolítics sorgeixen pel terrorisme i la insistència d’alguns governants a no deixar les seves cadires encara que això pugui costar centenars de milers de vides i milions de desplaçats.

L'OPORTUNITAT S'ESCAPA

L’oportunitat per a la regió s’està escapant. Es necessita una acció seriosa per crear economies inclusives i ocupació juvenil. Es requereix un enfocament dual en la creació de llocs de treball, incloent-hi l’autoocupació, i adaptar els coneixements al mercat laboral, alliberar el camí per al sector privat, més inversió pública en infraestructures, en sanitat i educació.
Malgrat tot aquest panorama, els joves de la regió necessiten tenir esperança i un desig d’estabilitat i prosperitat. Res és més poderós que l’esperança d’una vida millor.