divendres, 27 de gener del 2017

¿Ni 'Su' ni 'Sa'?

Periodista

El pas endavant de Patxi López sembla tancar el poc camí que encara li quedava a Pedro Sánchez


La presentació de la candidatura de Patxi López a la secretaria general del PSOE té una primera conseqüència positiva: hi haurà primàries. El pas endavant de l'expresident del Congrés desarticula la maniobra que ja estaven intentant Guillermo Fernández Vara i altres barons perquè Susana Díaz fos la candidata única i no hi hagués primàries. Díaz ha declarat aquests dies que el secretari general es decidiria en primàries, com té establert el partit, però és públic i notori que quan va guanyar Pedro Sánchez no es va presentar perquè la candidatura d'Eduardo Madina va frustrar els seus desitjos de ser elegida per aclamació.
La iniciativa de Patxi López respon al que se n'ha dit  'Ni Su ni Sa' (Ni Susana ni Sánchez), però les incògnites segueixen sense revelar-se. Tret de sorpresa, la presidenta andalusa presentarà la seva candidatura, però es desconeix què farà l'últim secretari general. El pas endavant de López sembla tancar el poc camí que encara li quedava a Sánchez, encara que els seus més ferms partidaris asseguren que encara no ha dit la seva última paraula. El dirigent basc, que va formar part de la comissió executiva deSánchez, va manifestar que la seva proposta no impedeix que ningú s'hi presenti i que li agradaria sumar a la seva candidatura l'exsecretari general, com “milers i milers de militants”, entre els que no va citar, no obstant, Susana Díaz.
La presentació avançada de Patxi López obliga també la gestora a recuperar la neutralitat. Malgrat el sòlid i brillant discurs del seu president, Javier Fernández, en el comitè federal de dissabte, l'organisme més aviat semblava la gestora de Susana Díaz que la de tot el partit.
López va plantejar la seva candidatura com la de la unitat, encara que aquesta aspiració segur que també figura entre les propostes de Susana Díaz si es presenta. Més interessants van ser la seva reivindicació de la política per sobre de l'economia, la seva reclamació de tornar a les bases del socialisme (defensa de les llibertats, lluita per la igualtat) i la seva demanda de reconstruir el pacte social destruït per l'egoisme del neoliberalisme i la rendició de la socialdemocràcia. “Quan la socialdemocràcia es va ajeure a dormir pensant-se que tot estava fet, va deixar que els llops es mengessin els xais", va dir gràficament per oferir un PSOE autònom, que parli els nous llenguatges, ocupi els nous espais, defensi “els més vulnerables” i no sigui “un analgèsic” de la dreta.
L'ex 'lehendakari', que va demanar així mateix un nou pacte entre ciutadans i territoris, no concep un PSOE sense el PSC i viceversa. Encara que Miquel Iceta ha proclamat la neutralitat del partit en les primàries del PSOE, sembla evident que al socialisme català li convé més el projecte de López que l'encara no presentat de Susana Díaz. De moment, el dirigent basc es va pronunciar amb rotunditat a favor que els militants del PSC votin per elegir el secretari general del PSOE, cosa que no ha fet la presidenta andalusa. Excloure'ls seria com excloure Catalunya d'Espanya, va dir per contrarestar les intencions de la gestora de variar la relació PSOE-PSC que, en la seva opinió, només pot decidir el congrés socialista de juny.