dimarts, 10 de setembre del 2019

VACANCES A ESCÒCIA: LES MEVES IMPRESSIONS


-Els anglesos son molt d’ells...

Aquesta és una de les afirmacions que havia escoltat abans de viatjar a Escòcia. I no una, sinó moltes vegades.
Dir-li a un escocès anglès és com dir-li a un català, castellà... Per tant potser millor parlar d’anglosaxons o en aquest cas, senzillament escocesos.

De totes maneres trobo que l’afirmació no anava gens desencaminada: els anglosaxons són molt d’ells!
Uns exemples. Quan les hostesses de l’avió donen les instruccions sobre que fer en el cas de qualsevol incident, només ho fan en anglès. Fins ara sempre havia volat en companyies espanyoles i ho feien al menys en dos idiomes: espanyol i anglès. Aquesta vegada ho vam fer amb Jet 2 que és una companyia  anglesa de baix cost.  

No vam trobar a ningú que malgrat conèixer la nostra procedència ens parlés amb espanyol. Dic mentida, el propietari d’un bar d’Edimburg perquè era italià.

Una altra de les afirmacions que me van dir sobre els habitants de la Gran Bretanya va ser: El que per a nosaltres ens sembla lògic, ells fan tot el contrari... Un bon exemple és conduir per l’esquerra. En altres circumstàncies hauríem llogat un cotxe per a poder veure els penya-segats de les Terres Altes (Highlands). Ens vam quedar amb les ganes de veure més paisatges que els que vam veure dalt del tren o quan vam navegar pel llac Ness.

Tal com us deia l’altre dia, me pensava veure moltes més banderes escoceses a les cases particulars i m’esperava una altra reacció dels nadius al saber que érem catalans. 

  


dilluns, 9 de setembre del 2019

VACANCES A ESCÒCIA: ESCÒCIA I CATALUNYA


Escòcia i Catalunya tenen una cosa en comú: el desig d’independitzar-se d’una part important de la seva població. Però mentre que a Escòcia s’hi va fer un referèndum vinculant fa uns anys (on va guanyar el no), el Govern d’Espanya no té ni la més mínima voluntat de deixar-lo fer.

Al contrari del que passa a Catalunya, a Escòcia, quan vas pel carrer o té desplaces en tren o en autobús d’un poble a un altre, no veus ni de lluny la quantitat de banderes que podem trobar-nos per aquí. I ja no parlem d’altra simbologia, que allí no existeix.

El Parlament escocès 
Me va dir una amic que a Edimburg van veure una botiga on se venia tota mena de material independentista de Catalunya. Jo no la vaig veure. Només a Inverness vam veure una casa (crec que era una oficina tècnica) on hi havia una bandera independentista catalana i la paraula yes. No obstant, a Catalunya de banderes escoceses n’hi ha ben poques...

La bandera blava amb la creu de Sant Andreu (el patró d’Escòcia) només oneja als edificis oficials i, en alguns casos, acompanyada per la de Gran Bretanya. Són molt poques les cases particulars que la tenen.
Escòcia, com Catalunya, també té la seva pròpia llengua, encara que no la usa pràcticament ningú. Tot i això si que hi ha llocs amb doble retolació, com per exemple a les estacions de tren i al castell d’Inverness.  

Precisament va ser al castell d’Inverness on al preguntar-nos d’on érem i dir-los que de Catalunya, se van disculpar per no tenir fullets informatius en català i van acabar donant-nos els que estaven en espanyol.  
Per cert, sabeu com se diu Escòcia en escocès? Alba.



diumenge, 8 de setembre del 2019

VACANCES A ESCÒCIA: LA GASTRONOMIA

Haggis. 

Abans dels viatge me van advertir que a Escòcia se menjava molt malament. Per tant vaig marxar amb la mentalitat que hauria de menjar qualsevol cosa... I tinc que advertir-vos que sóc molt difícil a l’hora de menjar, ja qui hi ha coses que no m’agraden i d’altres que prefereixo no provar.

Però en acabar el viatge ho vaig fer amb el convenciment de que tan malament no havia menjat. És evident que la cuina escocesa té molt poc a veure amb la nostra, la qual cosa me reafirma que aquí se menja molt bé.

Si busques per Internet l’entrada gastronomia escocesa, el cert és que no diu massa cosa. Diu que és una cuina basada amb els productes de la terra (carn, peix, verdures, hortalisses...) , senzilla, plena de sabors i aromes i que deriva de la cuina tradicional de la gent de la terra i la mar.

També diu que darrerament ha adquirit mala fama perquè els turistes d’aquí quan van a Londres o Edimburg prefereixen el menjar ràpid... No va ser el nostre cas i, no obstant, no li posaria ni de lluny un notable. Tot i que, segurament, la gent d’allí la deuen de trobar exquisida i potser la nostra no tan bona com ens pensem. Tot és qüestió de gustos i dels que estàs acostumat a menjar.

Pit de pollastre farcit de haggis. 
Sembla ser que el producte estrella són els haggis. Ens ho va recomanar uns dels guies i no vam perdre l’ocasió de provar-los. Els haggis són una mena de botifarra (baldana) sense pell. Estan fets amb els subproductes del corder i s’acompanyen amb purés de verdures i patates.

No és una croqueta... És un ou dur arrebossat. 
Una de les coses que més me va cridar l’atenció és la poca quantitat de carn i peix que ofereixen els restaurants, tot i estar prop de la mar. Tampoc és habitual la carn de corder.

És cert que uns dels plats que està més de moda és el fisch and chips (peix amb patates fregides), però ni tan sols vaig tenir curiositat en provar-lo.
Als restaurants s’estila molt el que aquí diríem un plat combinat. El producte principal s’acompanya d’altres productes com per exemple patates (fregides o al caliu), enciam, tomata, bolets, però sobre tot purés.

Els anglosaxons tenen fama d’esmorzar bé. És el que se diu un beakfast. Potser sigui l’àpat més consistent de tots els que fan durant el dia. Us el podeu imaginar: ous revolts amb cansalada i algun altre producte (fesols, xampinyons....), però té moltes varietats: amb ous fregits, salsitxes, etc.  

Però també té restaurants de cuines d’altres indrets del planeta. Per exemple n’hi havia d’espanyols... I de catalans! Però no hi vam entrar i no va ser que no ho demanés. A Edimburg, sense saber-ho vam entrar a un grec. En acabar de dinar vam preguntar-li al propietari si era de Grècia i ens va dir que sí posant-se molt content en veure que ho havíem endevinat.

La sorpresa però la vaig veure a Inverness: a un restaurant s’oferien xurros.  

   



MÉS INFORMACIÓ: 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Gastronomia_d%27Escòcia


https://www.exploraescocia.com/noticias-escocia/la-gastronomia-en-escocia/


http://www.viajaredimburgo.com/gastronomia-escocesa-edimburgo.php


dissabte, 7 de setembre del 2019

VACANCES A ESCÒCIA: EL LLAC NESS


Crec amb tota sinceritat que el dia que vam visitar el llac Ness feia el millor temps possible per a poder gaudir dels paisatges que s’obrien davant de nosaltres. Potser si hagués fet boira hauria posat l’halo de misteri necessari, però no hauríem pogut veure més enllà d’uns metres al nostre costat.

Al centre d’interpretació del llac ens van explicar que se van ajuntar dues plaques tectòniques quedant-se al mig una gran quantitat d’aigua. El llac Ness formaria part de tot un conjunt de llacs disposats pràcticament en línia recta. També ens van explicar que només al llac Ness s’hi acumula més aigua que a tota la resta de llacs d’Escòcia i Irlanda junts.  

Les excursions al llac Ness les fa una empresa concessionària y el recorregut se fa en autocar i embarcació. Però se fan en els dos sentits. Es a dir: un autobús té porta des
d’Inverness fins 
Drumnadrochit d’on s’agafen uns petits creuers que, després de fer la travessia pel canal de Caledònia té porten fins l’emblemàtic castell d’Urquhart. Una vegada allí t’hi pots estar quasi una hora per a després emprendre el viatge de tornada en bus parant al centre d’interpretació del llac. Així va ser com la vam fer nosaltres.

Però com he dit també se pot fer l’excursió a l’inrevés, es a dir, primer se va en autobús fins el castell d’Urquhart i des d’allí amb el creuer fins Drumnadrochit. També he llegit que, en part, pot fer-se el recorregut en cotxe particular i fins i tot a peu a través d’un sender.