dilluns, 28 d’octubre del 2019

RATAFIA DE CORATXAR


Ratafia de Coratxar? Sí, sí, ratafia de Coratxar...


La ratafia és un licor aromàtic fet d’herbes silvestres i nous verdes típic de les comarques pirinenques de Catalunya, tot i que també se’n fa a d’altres llocs com per exemple Rasquera (la Ribera d’Ebre).

Per Sant Joan, un grup d’amigues d’Amposta i l’Aldea van voler fer un experiment: fer ratafia amb herbes autòctones de la Tinença de Benifassà i més concretament de Coratxar. L’experiment el va supervisar Teresa Prades, una aldeana experta en plantes. 
Aprofitant l’estada a Coratxar, amb les eines necessàries per a recollir les herbes, van recórrer les rodalies de la població, amb especial atenció a la zona dels rentadors.

Entre les que van collir estaven: flor de saüc, té de roca, marduix, poliol, marialluïsa, camamil·la, farigola, espígol, romaní, etc.  
Tot i que segons la zona els ingredients poden diferenciar-se considerablement, la quantitat d’herbes emprades sol passar de 40 i la graduació supera els 30º, ja que s’han de posar a macerar en aiguardent al que se li afegeix sucre. La maceració és de 40 dies.

Dia dalt dia baix, els 40 dies van coincidir amb el 3 d’agost i, precisament aquest dia havíem de tornar a Coratxar per anar veure els estels...