dissabte, 5 de desembre del 2009

FIRA AMPOSTA: 22ena DIADA DE LA COMARCA DEL MONTSIÀ


Seguit l’agenda prevista, avui es celebrava la diada de la Comarca del Montsià organitzada pel Consell Comarcal dintre dels actes de Fira Amposta.
El convidat d’honor ha estat el Conseller Joaquim Nadal. Després de ser rebut per les diverses autoritats locals i comarcals a la sala Emili Vives de la seu del consell, tota la comitiva s’ha dirigit al recinte firal a visitar, sobre tot, l’estan del consell i el poble que li ha tocat, per torn, ser-ne el protagonista: Masdenverge.
Fora del recinte, el conseller ha estat rebut pels dirigents de la fira, així com per una àmplia representació del teixit econòmic de la nostra ciutat i, també, per la banda de música de Masdenverge.
En arribar a l’estan, ha estat la coral qui ha cantat un parell de temes, acompanyades al piano pel músic i compositor de la Unió Filharmònica Tomàs Simón.
Tot havent degustat alguna especialitat culinària i una copa de cava, s’ha procedit a visitar el pavelló de fires. Més tard, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, tots els polítics i els la resta d’acompanyants, s’han adreçat a la carpa instal•lada al costat del canalet de la Ràpita on s’han fet els parlaments pertinents.
El primer en prendre la paraula ha estat l’alcalde d’Amposta. El seu discurs, lluny de ser protocol•lari i “políticament correcte”, ha estat més bé bel•ligerant amb la política del conseller. Una vegada més l’alcalde ha demostrat no està a l’altura de la institució que representa. Ferré li ha dit a Nadal que si es mira Catalunya des de l’aire, es veurà com quasi tot el litoral català està urbanitzat fins arribar a l’alçada de l’Ametlla de Mar i li ha demanat que aquí també es puguin construir infraestructures turístiques per a poder atreure més turisme. Al parlar de Masdenverge s’ha referit com “la població del cor del Delta” (?) Fins el que jo sé, Masdenverge no és una població del Delta... Una altra cosa que li ha dit Ferré és que “no li agrada el mapa de la vegueria de les Terres de l’Ebre que s’ha publicat aquests dies a la premsa i que, des d’Amposta s’hi oposaran”.
El discurs del primer edil ampostí, ha “arrastrat” a l’alcalde de Masdenverge a complementar-lo, amb noves reivindicacions, com la de poder edificar “casetes” (ha deixat molt clar que no es referia a xalets” en sòl no urbanitzable o rústic. També li ha dit que el consell comarcal funcionaria millor si els representants de “tots els colors” (polítics) treballessin units. Després d’escoltar aquestes declaracions no sé si l’alcalde no coneix la realitat d’Amposta o, simplement, l’ha volguda passar per alt.
El discurs del president del Consell comarcal del Montsià i alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Castor Gonell, ha estat més protocol•lari i fet en clau comarcal.
Amposta per si sola no serà res, per molt que tingui 22.000 habitants del 72.000 (crec que ha dit Ferré) que té la comarca del Montsià. Comparativament parlant, la població del Montsià és inferior a qualsevol ciutat de la zona metropolitana de Barcelona. Cal tenir-nos en compte, però no fent cadascú la “guerra” per la seva part, sinó acudint tots plegats i parlant sempre de forma col•lectiva.
La rèplica del Conseller Nadal no s’ha fet esperar. A l’alcalde de Masdenverge, Àlvar Arasa li ha dit que a part d’adjuntar colors hi ha que fer-ho de forma harmoniosa.
Amb Ferré ha estat molt més dur. De entrada li ha dit mentider per dues vegades (bé, no ha estat exactament així, però l’ha acusat de no dir la veritat que bé a ser el mateix si fa o no fa) Li ha respost que el litoral català encara té molts d’espais verges (afortunadament) Jo també li voldria fer atenció sobre l’oblit d’un poble (amb alcalde de CiU) on no fa gaires anys s’ha va construir un aparhotel molt prop de la línia del litoral que va portar a l’organització ecologista Greenpeace a fer una manifestació... A més d’altres urbanitzacions dintre dels seu terme.
I sobre el tema de la vegueria, a més de dir-li que la voluntat del govern de la Generalitat és que sigui la primera de Catalunya, ja que reuneix tots els requisits per a ser-ho, l’important és la seva creació, més enllà d’algunes diferències que hi puguin haver.
Sense dir-ho, igual Ferré com Nadal es referien (suposo) a la capital de la vegueria. Suposo que des del govern s’està pensant amb Tortosa i des d’Amposta es preferiria, com a mal menor, una capital compartida. Tot això amb presencia de l’alcalde tortosí Ferran Bel.
Jo voldria dir una darrera cosa. Els mèrits per a ser capital es guanyen i l’actual govern d’Amposta, com el que el va precedir, tenen a la majoria de pobles de la comarca del Montsià en contra (de passada també se’n ha referit Castor Gonell) I si els pobles d’on és capital Amposta hi estan en contra, difícilment hi trobarà en les comarques veïnes les suficients complicitats per a que la legítima reivindicació pugui convertir-se en realitat.