dimarts, 8 de desembre del 2009

FIRA AMPOSTA '09. CONCLUSIONS


Avui es clausura l’edició d’aquest any. Oficialment els seus responsables parlaran d’èxit (quasi sense precedents) d’un volum de negoci de milers d’euros, etc.
De fet, abans de començar la Fira ja es van donar les primeres dades. El nombre de visitants que s’esperaven i, sobre tot, la gran participació del món empresarial que, malgrat la crisi, havien aconseguit omplir el recinte firal.
Algunes d’aquestes dades no es poden discutir. Qui sap quans visitants haurà tingut? Qui sap el volum total de negoci generat? Només els responsables tindran dades aproximades i fiables, però, transcendiran al públic? O ens diran allò que els interessa?
Ara bé, algunes coses que ens han dit es poden contrastar. El pavelló firal no estava ple de gom a gom. En un dels carrils s’hi podia veure un estan buit. Al estar al mig vaig pensar que, algú, a darrera hora, havia decidit no acudir. Si hagués avisat en temps, segurament s’hauria dissimulat o posat a lloc prou dissimulat.
Però això no és tot. Mai com aquest any he vist tants estants d’entitats locals. Al parlar-ne amb els expositors, aquests em deien: “I gratis! I als demés perquè han rebaixat el preu...”. A part “exposen” les institucions que ocupen grans espais de l’interior del pavelló.
Durant l’any, al pavelló firal ja s’hi ha fet diverses fires com ara la fira d’entitats, la d’Aromes i Sabors o el mercat de vehicles d’ocasió. Quina necessitat hi ha per a que es tornin a repetir?
A més de les entitats (moltes, a part d’altres estants promocionals que no tindrien raó de ser a una fira de mostres), s’hi poden veure de productes alimentaris i, evidentment, juntament amb els cotxes nous, també vehicles d’ocasió. Un venedor em deia: “I gràcies a natros”.
Si la Fira de Mostres d’Amposta tingués l’empenta suficient per a generar negoci, sobre tot en productes innovadors i de gran demanda, no caldria omplir-la d’altres productes que, si han de ser els motors de la nostra economia, estem apanyats!
Segurament les raons que ens donaran els responsables de l’organització serà la crisi. Cert, en tems de crisi tot costa més. Si un any normal ja és difícil omplir-la, més en època de crisi.
Però la excusa no m’acaba de convèncer. L’equip de govern portava al seu programa per aquesta legislatura la construcció d’un nou pavelló firal que contemplés una sala multiusos per a poder fer els actes més institucionals i els que no ho són tant. Amb aquestes perspectives, es tant necessari? De vegades penso que si CiU d’Amposta no va tenir enveja del pavelló que es va construir a Tortosa en la passada legislatura...

2 comentaris:

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

El problema és de més fondària.

A Tortosa es sol parlar de que cal debatre el model de Festes de la Cinta, quan el que caldria parlar és si les Festes Majors es viuen amb la mateixa intensitat que es vivien, per exemple, fa cinquanta anys.

Amb les fires d'Amposta (i de Tortosa) passa alguna cosa semblant. La de Tortosa va nàixer com a fira agrícola i ramadera, a partir de les fires tradicionals de ramats.

Avui en dia, d'agrícola i ramadera, en tenen ben poc. Tenen sentit avui en dia aquestes fires, quan hi ha comerços oberts durant tot l'any i grans superfícies on es pot comprar de tot? I ja no diguessim, si afegim la gent que es mou i viatja de compres a Barcelona o València.

Per tant, potser aquestes fires tenen un component més lúdic que comercial. I lúdic, per la falta d'alternatives. NO perquè siguin cap xalera.

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Emili, encantat de retrobar-te.
Tens tota la raó. Ahir mateix m'ho deia un amic: "La gent ve a la Fira a passejar". Com tot a la vida, cal innovació i les fires de mostres volen diversificar massa i al final acaben com acaben...
Hi ha que anar cap a les fires monogràfiques i que ofereixin productes que agradin a la gent.
La Fira de la Galera és un bon exemple.