dilluns, 28 de maig del 2012

QUI SE’N RECORDA DE PERE DE PLANELLA?



El proper cap de setmana (1, 2 i 3 de juny), dintre de la Gala Fira Tots d’Amposta, al recinte del castell, es recrearà la nostra història, de quan Amposta era la capital de la Castellania del mateix nom i el castell era seu de l’ordre religioso-militar de Sant Joan de l’Hospitalde Jerusalem, més coneguda com “els Hospitalers”.
Però el castell d’Amposta va perdurar més enllà de la Castellania i, segons vaig poder llegir al Diccionari Bibliogràfic Català, clau per a la defensa de la ciutat de Tortosa durant la guerra de Successió (1701-1715)
La fortificació d’Amposta controlava l’entrada de naus per l’Ebre, convertint-se així en la primera defensa de Tortosa. Per aquella època, el castell estava defensat per Pere de Planella que davant el setge de les forces enemigues (castellans i francesos), no es va rendir fins que li van arrasar la fortalesa. Pere de Planella i els soldats que li quedaven van ser fets presoners. 

Quan finalment les tropes borbòniques van conquerir Tortosa, una de les condicions que van posar per a la seva rendició, va ser l’alliberament del militar.
Estaria bé que algú se’n recordés d’aquest personatge, un dels grans oblidats de la nostra petita història local.