dimarts, 8 de maig del 2012

ENS ELS VOLEN ROBAR

El dia de la inauguració del jutjat nún. 3 d'Amposta.


Quan la setmana passada vaig escoltar per la ràdio que es volien reduir els “partits judicials” de la província de Tarragona, no li vaig donar més importància a la notícia. Però al cap de poques hores, una companya de treball em va dir això: “Saps que volen treure els jutjats d’Amposta?”. Ep! Això ja canvia. La veritat és que dit d’una manera o d’una altra, queda clar el propòsit del Ministeri de Justícia o no.
Fins avui no he pogut confirmar la notícia. De moment, no l’he vist publicada a cap diari o setmanari dels que he consultat. I crec, que de ser cert que es volen eliminar els jutjats d’Amposta (també els de Gandesa i, segurament els de Valls), la notícia és prou important per a tenir-la en consideració.
Encara recordo quan l’únic jutjat d’Amposta estava als baixos de l’edifici consistorial. Més tard es va ampliar a 2 i es va traslladar al principi de l’avinguda de Catalunya, ocupant part dels baixos de l’edifici anomenat popularment com “la bolera”. I, des d’allí, a la seu actual, a la part del darrere del Consell Comarca. Encara recordo quan va venir a inaugurar-lo el Conseller de Justícia del govern de Maragall Josep Maria Vallès.
La seu actual és un modern edifici que té capacitat de fins a 4 jutjats (actualment n’hi ha 3)
Des de fa mol de temps, el grup municipal de PSC d’Amposta ve reclamant un fiscal (fins i tot va presentar una moció al ple de l’Ajuntament sol·licitant-ho), ja que els fiscals que actuen al jutjat d’Amposta només “baixen” uns determinats dies de la setmana de Tortosa.
Sembla ser que el Ministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón vol reformar la Justícia. Feina li dono. El món de la justícia és un gegant que no es deixa canvia. La majoria de procediments són arcaic. Jo mateix m’hi trobo pràcticament a diari. Per a demanar justícia gratuïta els hi demanen un certificat de renda. Pràcticament la totalitat dels organismes oficials (sobre tot els que donen tot tipus d’ajuts, ja siguin beques d’estudi, subvencions, etc.) tenen signat un conveni amb l’Agència Tributària pel qual, poden veure les dades dels peticionari sempre que no hi hagi cap incidència, com per exemple no haver fet la renda i tenir obligació de fer-la. Justícia no. Ni en tenen ni el volen. Per ells els hi és molt més còmode així. S’excusen que el conveni el tindria que signar el Consell General del Poder Judicial. Em dona el mateix...
Però tornen al cas que ens ocupa. De ser cert el rumor de que volen eliminar seus judicials, què passarà amb els jutges, funcionaris i resta de personal? Cabrà tot el personal d’Amposta i Gandesa a Tortosa? O és que es pensa tirar personal al carrer i reubicar jutges, fiscals i secretaris judicials?
Si la Justícia ja de per si és lenta i hi ha procediments que es fan vells pels jutjats, pensen millorar-la reduint efectius? De ser així, penso que s’equivoquen.
Recordo que fa anys hi va haver una campanya a favor de la n-340 quan es parlava de desdoblament per l’interior que deia: “Què no ens la robin” (o alguna cosa així, d’aquí el títol d’aquest comentari) Per tant, crec (i ho dic una vegada més, de ser cert el rumor que corre) que tots els organismes en seu al territori (començant per l’Ajuntament d’Amposta, però també de la resta del Montsià, així com el Consell Comarcal, delegacions del Govern de la Generalitat, etc.) s’haurien de moure per a conservar els jutjats... Què no ens els robin!!


Posicionament de la UGT, sector Justícia. 

Hemos solicitado formalmente por escrito integrar la nueva Comisión  Institucional para la elaboración de propuestas  de reforma de Ley Orgánica del Poder judicial y de Ley de Demarcación y  Planta Judicial, en las cuales se prevé que estén representados todos los colectivos de la Administración de Justicia y que actualmente integran, Jueces, Abogados, Procuradores, excepto las organizaciones sindicales que somos los representantes legales de todos los trabajadores.

Desde UGT creemos que debemos de participar, aportando un punto de vista distinto a las voces que se están oyendo y que únicamente hacen hincapié en el recorte y en una pretendida eficacia.

Asimismo manifestamos nuestra oposición al informe emitido por el Consejo General del Poder Judicial, aprobado por el pleno del mismo con fecha  3 de Mayo último, sobre los recortes de determinados partidos judiciales.

Aún siendo conscientes que dicho informe no es vinculante y únicamente es orientativo para la futura Ley de Demarcación y Planta Judicial, en la que también tienen que emitir informe las Comunidades Autónomas con transferencias en materia de justicia, consideramos un gran recorte en el servicio que presta la Administración de Justicia al ciudadano al alejarlo cada vez más de los servicios públicos. En las Comunidades con peso rural se condena a esas zonas, a una mayor marginación.

Tampoco, una vez más, se ha pensado en los trabajadores al preverse su traslado  forzoso y lo que todo eso implica para ellos y sus familias. Económicamente tampoco lo consideramos adecuado pues para llevar a cabo la amplia reforma pretendida se tendría que remodelar muchos edificios y abandonar otros que son relativamente nuevos, que fueron muy costosos y que en su momento se pusieron como ejemplo de la importancia de acercar la justicia al ciudadano.

Desde UGT exigimos ejercer la legitimación y participar en todo aquello que afecte a los derechos de  todos los trabajadores de la Administración de Justicia como pilares fundamentales de la misma, y nos opondremos a unos nuevos recortes de nuestros derechos con todos los medios a nuestro alcance.