dijous, 15 de maig del 2014

A CARA O CREU

De tant en tant passa que el camió de lliga no ho és fins la darrera temporada. Només cal recordar les dues lligues que va guanyar el Barça gràcies a que en la darrera jornada el Tenerife va derrotar al Madrid.
Però crec que és la primera vegada que passa, al menys aquí a la lliga espanyola que qui guanyi dissabte del partit que enfrontarà el Barça i el Atlètic de Madrid, serà el camió de lliga.
Aquests dies les he escoltat de tots colors. Els més optimistes diuen que guanyarà el Barça, que més mala sort ja no la poden tenir. Després estan els pessimistes que fan valer l’argument de que si el Barça no ha estat capaç de guanyar l’Atlètic en els 5 partits que s’han enfrontat aquesta temporada, tampoc té perquè guanyar-lo dissabte. I després estan els realistes com jo que no trobem arguments a favor del Barça i, en canvi, molts a favor de l’equip matalasser, per a que siguin aquests els campions de la Lliga 2013-2014.
He escoltat qui pega ma de les estadístiques per a dir que el Barça serà campió. L’argument és que quan el Barça ha estat 6 partits consecutius sense poder guanyar a un determinat equip? La resposta és que segurament que mai. Per tant, opinen, les estadístiques estan per trencar-se i dissabte el Barça guanyarà.
N’hi ha que veuen els tres equips que, fins la setmana passada tenien possibilitats de guanyar la lliga (Atlètic, Barça i Madrid) desconnectats i afirmen que quan això passa és molt difícil tornar a ser competitius. Evidentment els motius han estat diferents. El Madrid després d’haver guanyat per 0-4 al Bayern de Munic i pensar només en guanyar la décima. El Bayern, per la seva part ja portava diversos partits desendollat a l’haver guanyat la Bundesliga de forma anticipada.
Per la seva part, l’Atlètic ho hauria fet en veure un camí molt planer per aconseguir el títol i aquest fet els va produir una certa relaxació; y el Barça, precisament en veure que tenia molt poques possibilitats, fins i tot semblava que cap després d’empatar a casa contra el Getafe.
Hi ha qui qualifica de miracle l’oportunitat que té el Barça per a poder ser campió. Jo no crec en miracles, però si que em sembla que ha estat un final de lliga molt estrany. El darrer partit que va guanyar el Barça va ser el camp del Vila-real després de remuntar un 2-0 i que els jugadors de la Plana es fessin dos gols en pròpia porta. Inversemblant!
Però també cal reconèixer que al Barça d’aquesta temporada l’ha acompanyat la mala sort. No cal enumerar una per una les desgràcies o els fets extraesportius que ha patit, però si que en vull remarcar una: la mart del seu entrenador Tito Vilanova. Evidentment va ser un cop molt dur i hi ha qui diu que també va influir en l’estat anímic de Guardiola i ho veuen com un atenuant a l’hora d’avaluar la derrota del Bayern contra el Madrid. Personalment no ho crec.
Tornant al partit de dissabte, per a que el Barça pugui guanyar a l’Atlètic i de retruc ser el campió de la Lliga 2013-2014, han de passar moltes coses: la primera que Tata Martino trobi una tàctica que permeti, per una part, crear moltes més jugades de gol i per l’altra, desactivar el contraatac de l’Atlètic. Aquesta tàctica passa per pressionar la sortida de pilota del rival, jugar amb molta més velocitat del que ho han fet en la majoria dels partits de la lliga i xutar més a porta, si cal, des de fora de l’àrea.  
Si el Barça no juga així, quan acabi el partit, els aficionats matalassers es dirigiran a la font de Neptú de Madrid a celebrar un títol que no guanyen des de fa una tira d’anys.