dilluns, 5 de maig del 2014

EBRELÍDERS, ELS PSEUDOPREMIS



Per molt populars que siguin els premis Ebrelíders, no deixen de ser, des del meu punt de vista uns pseudopremis ja que una part dels nominats no reuneixen els mèrits suficients per a ser candidats.
Per a participar-hi només cal que t’inscriguis o que ho faci un altre per tu. No s’hi descarta ningú. I després, per guanyar, es necessari comptar amb els màxims aliats possibles i que cada dia se’n recordin de votar per la teva candidatura. Normalment, una vegada s’ha arribat a la segona fase del concurs i que ja es la definitiva, es busca la complicitat amb d’altres candidats que opten a ser premiats en categories diferents i al final, qui reuneix més aliats, s’acaba emportant el premi. Així de fàcil o així de complicat, segons es miri.
Com a president de la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, l’any passat vaig recollir el primer premi en la categoria de Projecció Cultural, Ecològica i Popular que, aquest any s’ha castrat i només sé l’ha deixat com a Cultural. És la categoria que té més aspirants.
Recordo que hi havia un frec a frec entre la Passió de la Cava i la nostra colla. Després s’hi van afegir els Xics Caleros, la primera colla castellera de les Terres de l’Ebre que, segurament, en veure la nostra participació, van decidir inscriure’s pensant que tenien possibilitats reals de guanyar, ja que la gala final de lliurament de premis es feia al seu poble: l’Ametlla de Mar.
A la fase final de la nostra categoria hi passarem els tres esmentats: Xics Caleros, la Passió de la Cava i Xiqüelos i Xiqüeles del Delta. Aviat els Xics Caleros van agafar una lleugera avantatge i tot indicava que s’emportarien el primer premi. Però de sobte, mentre la Passió s’estancava, els nostres vots anaven en augment fins agafar la posició capdavantera que ja no abandonaríem.
Què va passar? Sembla que hi va haver una picabaralla entre un membre de la colla castellera calera i un altre de la Passió i, a partir d’aquell moment, els caveros van decidir votar per la nostra colla per a què no guanyés l’altra colla castellera.
No van ser dels únics que varem rebre vots. Una indústria agroalimentària de Gandesa, una associació naturalista i un candidat individual també votaven per nosaltres i nosaltres per ells, evidentment. En canvi, els qui donaven suport a un candidat rapitenc en la categoria Maior de l’any votaven pels Xics Caleros tot i que a la nostra colla tenim integrants de la Ràpita. La candidatura rapitenca va omplir de cartells el poble per a que al gent del poble votés pel candidat. Cada candidat té les seves estratègies...    
A l’edició actual, per exemple, hi ha diversos candidats en diferents categories que són o han estat polítics: Marta Cid, exconsellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en la categoria d’Ambaixador ebrenc de l’any, Josep Curto (Kubaleta), exdiputat al Parlament en la categoria de Maior de l’Any i Pedro Hernández, regidor de l’Ajuntament de la Ràpita en la categoria màxima, la d’Ebrenc de l’any. De tots tres és Marta Cid qui té més possibilitats de guanyar i per això només cal que la votin els militants i simpatitzants del seu partit. Però quins mèrits va fer l’any 2013? Jo no n’hi conec cap. Sobre Pedro Hernández (ex PP) i Josep Curto puc dir exactament el mateix.
Un altre cas. A la categoria de Maior de l’any un galerenc, Ernesto Muñoz també aspira a guanyar. En aquest cas es valora tota una vida. Segons es diu, els seus mèrits van ser: ser escolanet i haver estat vinculat a l’avida associativa del poble. Unes qualitats extraordinaris i només a l’abast d’uns pocs escollits, com podeu comprova.
Cóm es podria millorar el premi? Evidentment hi ha moltes fórmules per a premiar a qui realment s’ho mereix. El primer que s’hauria d’evitar és la presència de polítics, al menys que, realment, hagin realitzat algun fet digne de destacar i que els fes mereixedors de la candidatura.
Penso que es podria fer de forma similar a com organitza el Periódico de Catalunya el premi Català de l’any, encara que, evidentment, conservant les mateixes categories que ara té. En el cas del Català de l’any, els 10 finalistes surten d’una votació prèvia on cadascú pot proposar un nom i els 10 que més propostes reben seran els finalistes. Aquesta fase es totalment secreta i les 10 candidats no es coneixen fins el final. A partir d’aquí és quan comencen les votacions pròpiament dites que poden fer-se per Internet o per telèfon via missatge de text. Periòdicament es van eliminant els que menys vots tenen fins a quedar-ne tres que seran els qui es disputaran el premi durant la gala final amb l’assistència de les màximes autoritats del país. Fins ara, m’atreviria a dir que sempre l’han encertat i el català de l’any realment ha fet mèrits per l’obtenció del guardó. Fixeu-vos sinó en aquests noms Ernest Lluc, a títol pòstum després de ser assassinat per l’ETA, Pau Gasol, Ferran Adrià, Joan Manuel Serrat, Neus Català escriptora i supervivent d’un camp de concentració alemany, Pasqual Maragall, Pep Guardiola, David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca després de que la UNESCO concedís al món casteller el guardó de Patrimoni Immaterial de la Humanitat, etc.