dimarts, 5 de juny del 2012

DIVENDRES A AMPOSTA


Recreació de la inauguració de les obres del pont.


Durant aquesta setmana (de dilluns a dijous), l’equip d’exteriors del programa Divendres de TV3 s’està emeten des de la nostra ciutat.
Dilluns des de la plaça de Fidel (o de l’Aube), al costat mateix de l’Ebre i dimarts, dimecres i dijous des de la plaça del Mercat (o Ramon Berenguer IV), un emplaçament molt més cèntric.
Les emissions exteriors sempre comencen amb les “Paraules en ruta” del filòleg Màrius Serra a qui acompanya l’Espartac Peran que va “donant veu” al públic present. Van sortir un bon grapat de paraules ebrenques (no exclusivament ampostines) i la gent (poca, la veritat) que donaven caliu als visitants, anaven explicant el significat.
Certament a d’altres poblacions molt més petites hi ha hagut més assistència de públic. Aquest matí, companys de treball han incidit en aquest tema. Entre el poc públic assistent, el departament de cultura el ple (o quasi): la regidora, la tècnic del departament i la bibliotecària. No sé si als altres pobles que ha visitat abans el programa, també hi són presents representants i treballadors de l’ajuntament, com no els conec, no puc opinar.
A poc de començar, un grup “d’indignants” va envair l’improvisat plató al crit d’”Andreu llibertat”, en suport al jove tortosí empresonat pels fets de la vaga general del 29-M, andreu Curto Baiges. Mentre, l’Espartac deia que “hi havia llibertat d’expressió”, la càmera anava apartant-se de la gent i la pissarra (on el Màrius Serra escriu les paraules típiques locals) i poc a poc, enfocava el riu. El que no sé és com es va acabar la protesta, si de forma voluntària o algú els va fer fora.
En canvi avui el dia ha estat molt més tranquil. La doctora Montserrat Folch ha explicat les propietats de l’arròs, el conreu més tradicional i han entrevistat al president de la Cambra Arrossera del Montsià Miquel Fàbregues. Després s’ha recreat el mercat de començaments del segle XX amb diferents parades i artesans i, finalment, Guardet lo Cantador ha improvisat unes jotes per al programa.
Els propers dies estaré expectant per veure si hi passa alguna cosa digna de ser narrada.