dilluns, 25 de juny del 2012

LA PREGUNTA DEL DIA 25-06-2012

Seu de la Diputació de Tarragona.



Ara que amb la crisi econòmica es qüestionen diversos organismes, TU, QUE SUPRIMIRIES? 


Us faig algunes propostes.
 


-SENAT. També anomenat “Cambra Alta”. Realment no sé sap per a què serveix. Segons la constitució és una “cambra de doble lectura legislativa”, es a dir, es repassen el text aprovat al Congrés i hi poden introduir esmenes, però després haurà de retornar a la Cambra Baixa que, finalment, acceptarà els canvis introduïts o no.  Fins ara, mai ha estat una veritable cambra de representació territorial, encara que estigui previst que així. 
 
-DIPUTACIONS. Algú em sabria dir quines competències tenen en la actualitat? Abans de l’estat de les autonomies, les diputacions provincials feien de repartidores de les subvencions de l’estat als ens locals. També tenien algunes competències com xarxes de biblioteques, carreteres locals, conservatoris de música, etc. Però avui, moltes d’aquestes competències les han acabat assumit els governs autonòmics i les poques que queden, també podrien ser assumides o, en tot cas, passar a dependre directament dels ajuntaments. 
 
-CONSELLS COMARCALS. Si en l’actualitat la Generalitat de Catalunya ja s’ha descentralitzat en governs territorials (no vull posar “vegueries”, perquè, encara que existeixen de facto, no ho són oficialment), són necessaris els consells comarcals? La majoria de les seves funcions també podrien ser assumides per les diferents delegacions del govern o bé pels municipis, sobre tot els més grans. Podria substituir-se per un consell d’alcaldes que permetés coordinar-se a l’hora d’adoptar mesures comunes. 
 
-BANC D’ESPANYA.  Després de l’enrenou de Bankia, és normals que es qüestioni l’existència del que va ser banc emissor. Les actuals funcions sembla que podrien ser assumides pel Banc Central Europeu.    
 
-PARLAMENT EUROPEU. S’entendria si hi hagués una unió política, es a dir, si la UE s’acabés convertint en una federació d’estats. Però ara, les competències del Parlament Europeu són limitades i els estats, apel·lant a la seva sobirania nacional, poden acabar per incomplir-les.


Posats aquests exemples, ara voldria parlar-vos del Banc Internacional de Pagaments, del qual, l’espanyol Jaime Caruana és el seu secretari general. Què, com sé us ha quedat el cos? No em direu que coneixíeu l’existència d’aquest organisme? Amb l’esmentat Banc Central Europeu, el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional, etc., és imprescindible que hagi un “Banc Internacional de Pagaments”?  


Tens alguna idea més?


Per acabar, ara vull parlar-vos de:


 
DEMAGÒGIA. Avui el Diari de Tarragona porta el següent titular: “Los tarraconenses sostienen a un político porcada 374 ciudadanos”. No es pot posar tots els polítics al mateix sac. Mentre el sou d el president de la Diputació de Tarragona “ronda” els 90.000 euros bruts anuals, un regidor d’un ajuntament de 500 habitats (que també deu de computar com a polític), pot cobrar una quantitat simbòlica per no dir res.