dijous, 14 de juny del 2012

RESET




Ni l’anunci del rescat a Espanya amb 100 mil milions d’euros ha portat la tranquil·litat necessària al mercats amb una prima de risc que segueix establerta als màxims històrics.
Però la dada més sorprenent l’he vista avui al Periódico. Més que sorprenent, és esgarrifosa. Segons la gràfica que es publica a la pàgina 16, Grècia paga el bo a 10 anys a un interès del 29,17 %; la segueix Portugal amb el 10,70, Irlanda amb el 8,21, Espanya amb el 6,76 (avui ja ha arribat al 7 %) i Itàlia amb el 6,19.  
Com pot arribar a pagar aquests interessos una economia totalment enfonsada –sobre tot Grècia-? És impossible!
L’altre dia també em van dir que un expert va dir que a Espanya també li seria impossible pagar els 100 mil milions d’euros que Europa prestarà a la banca, al menys que sé li condonés un 40 %.
Quina solució hi ha?
Tal com es visualitza el panorama actual, no trigarà gaire a haver-hi un col·lapse econòmic que bloquejarà el sistema. Per tat, l’única solució possible és fer un “reset” i començar de nou.
Tots els països haurien de posar els seus comptadors a “zero” i, a partir d’aquí, tornar a començar. Això sí, amb la supervisió dels organismes europeus i mundials competents (Banc Central Europeu, Banc Mundial, Fondo Monetari Internacional, etc.)
Si ha partir d’aquest punt, hi hauria d’haver una política econòmica i financera comuna a la zona euro, tal com s’està reclamant per diferents fòrums. Però jo encara aniria més lluny: també una unió política.
La construcció d’Europa primer i la creació de l’Euro, més tard, ha deixat sempre llacunes (jurídiques, econòmiques i polítiques) impossibles de ser superades. Ara ho estem pagant.