diumenge, 24 d’abril del 2011

JESÚS ÁVILA GRANADOS A VALL-DE-ROURES


De les tres vegades que he anat a escoltar a l’amic Jesús Ávila Granados (les dues anteriors a Tortosa i Gandesa), la d’ahir a Vall-de-roures, va ser la que menys els vaig sentir.
“L’excusa” de la presència de l’escriptor a la capital del Matarranya, a part de signar llibres a la llibreria Serret (d’Octavi Serret), era la presentació del seu llibre “Templaris a les Terres de l’Ebre”. Però a l’hora de la veritat va ser una conferència “triple”.
Una representant de l’Hotel El Castell va ser la que va presentar a l’amic de l’escriptor i també bon amic meu Joan Panisello, el mestre ceramista de Jesús. Era el tercer cop que ens veiem en pocs dies, sempre coincidint amb algun acte. 

Panisello va explicar als assistents la seva obra, les seves tècniques, les exposicions, els premis que ha rebut al llarg de la seva dilatada trajectòria professional.
Després va intervenir Jesús Ávila i va explicar com quasi que la casualitat el va portar al Matarranya, una comarca desconeguda per a ell només fa uns quants anys. En va explicar dels llocs “sagrats” dels nostres avantpassats i de com la Inquisició es va acarnissar amb els seus habitants i d’aquí les presons que es troben a diferents pobles de la comarca como a la Fresneda, Ráfales, Fuentespalda, Pena-roja de Tastavins, a la pròpia Vall-de-roures, etc.

En un moment donat, Jesús li va passar “el testimoni” a Miguel Giribets, un arqueòleg aficionat gran coneixedor de la comarca i de la resta de la província de Terol.
Miguel ens va parlar de l’ermita de Santa Bàrbara de la Freixneda, confluència d’una gran quantitat d’ermites, totes elles alineades, de la porta solar de Oliete, la "roca Caballera" de Calaceit, el racó de Febrer, etc.
Sense cap mena de dubte una molt interessant xerrada. Una vegada més, Jesús Ávila no va defraudar als qui, arribats de pobles llunyans, com per exemple Mas de las Matas, van acudir a escoltar-lo. 

Si voleu saber més del tema:

-Preíberos en el Bajo Aragón.


-La ruta de las cárceles


-La roca Caballera.