divendres, 26 de juny del 2015

CiC (CONVERGÈNCIA I CONVERGÈNCIA)

De Ferreres al Periódico de Catalunya. 
No sabria dir si Convergència s’ha desempallegat d’Unió o ha estat Unió qui ho ha fet de Convergència. Però des del meu punt de vista, al menys a curt termini, hi sortirà guanyat. Un fet que, com comprendreu, m’importa un rave.
Mas i els seus venen el divorci amistós com un èxit de l’independentisme governamental: Ara si que tenim un govern 100% independentista –diuen-. Potser sí que és un govern 100% independentista, però també més feble que mai. La pluralitat i la diversitat són valors que sempre enriqueixen.
Des del meu punt de vista ha estat un error nomenar nous consellers a dos mesos (si, són 3, però a l’agost tothom –fins i tot els consellers- fan vacances) de les eleccions, si és que finalment es fan. Jo encara tinc els meus dubtes. Els nous consellers, com aquell que diu, no tindran ni temps d’estrenar-se. El més procedent, des del meu punt de vista, és que altres conseller es fessin càrrec de les 3 conselleries fins el nomenament del nou govern passades les eleccions o bé ascendir als número 2 de cada departament. En tot cas, sigui encertat o no, la decisió era de Mas.
L’acudit de Faro evoca perfectament la meva manera de veure la situació: es nomenen 2 nous consellers de Tarragona (encara que un sigui diputat per Lleida), quan la legislatura s’està esgotant. Quan governs de CiU feia que no nomenava un conseller de les comarques tarragonines? La Carme Laura Gil no em val, ja que si ho era de naixement, estava molt desvinculada a Benissanet. I ara dos d’una tacada!
El nomenament de Jordi Jané ha provocat una situació polèmica: el seu lloc al Congrés dels diputats el cobrirà Teresa Gomis, la regidora de Reus imputada pel cas Innova. Aquest fet provocarà que, ni que sigui provisionalment, el cas passi al Suprem i mentre, els imputats (Josep Poblet el president de la Diputació entre ells) podran guanyar temps. No serà una estratègia convergent? Aneu-hi caient de peus!
Escoltava ahir al nou conseller Jordi Jané parlar del tema i ho justificava dient que estar imputat no vol dir que t’acabin condemnant i que és legal. És veritat que és legal (quans n’hi ha en la mateixa situació), però des del meu punt de vista els partits haurien d’evitar aquestes tipus de situacions. Ja sabeu, la dona de César no en té prou en ser honrada...  I quan algú està imputat no ho demostra gens.
Tornem a les eleccions del 27-S. Fa mesos, Mas pretenia fer una llista unitària, amb UDC (per suposat), ERC i les entitats sobiranistes que donen suport al procés. ERC s’hi va desvincular ràpid i UDC (o al menys una part) ho acaba de fer. Fa uns dies va tornar a la càrrega i va recuperar la idea. L’èxit de convocatòria ha estat semblant. ERC li ha tornat a donar carabassa, mentre que l’ANC i Òmniu no ho acaben de veure clar. Penseu que estem parlant d’associacions molt plurals on hi pots trobar membres de qualsevol dels partits esmentats i, perquè no, d’altres partits que no siguin ni ERC, ni CDC, ni UDC.
No fa gaires dies vaig llegir un article de Joan Tàpia al Periódico de Catalunya que anava sobre aquest tema i arribava a la conclusió que CDC no guanyarà les eleccions per la pèrdua de vots que patirà.
L’enquesta d’ahir del Periódico de Catalunya marca una línia semblant, però a diferència de l’article de Joan Tapia contempla la possibilitat de que si presenti una llista formada per ICV-EUA, Podem i Procés Constituent (el partit de la monja Teresa Forcades i de l’economista Arcadi Oliveras) Segons la consulta, aquí sí, CDC guanyaria les eleccions amb uns resultats molts més minsos que els que va treure fa dos anys (de 33 a 35 escons), mentre que la segona força seria el conjunt de partits esmentats anteriorment a qui el Periódico anomena Catalunya en Comú (inspirat amb Barcelona en Comú) que en podria treure de 30 a 31. Mentre ERC podria treure entre 19 i 20, la qual cosa suposaria un petit retrocés.


Bé, d’aquí als 27-S, tal i com diu la dita castellana, todavía queda mucha tela que cortar. Ara bé, em faig una pregunta: Anirà finalment CDC del braç d’alguna altra formació? CiX?