dijous, 24 de març del 2011

ELS ASSESSORS D’EN MAS


Ahir va veure la llum el primer informe emès pel grup d’experts que assessoren a Mas.
Abans de donar la meva modesta opinió sobre l’informe vull reflectir les opinions que sobre ell van donar dos dels grups del Parlament de Catalunya. Per una part, el PPC, va dir que “hi veia reflectides moltes de les seves propostes”. Per l’altre costat, ICV-EUA el va qualificar de “neoliberal”. Evidentment les dues opinions són totalment compatibles.
Els grups de l’oposició es van queixar que l’informe els havia arribat només dos dies abans del dia en que s’havia de debatre (demà) Això m’ha recordat molt la manera d’actuar de l’Ajuntament d’Amposta que també acostuma a entregar als grups de l’oposició la documentació amb molts pocs dies de termini per a poder ser estudiada en deteniment per a poder donar una opinió molt més acurada.
Després del que ha sortit en premsa, he de dir que el grup d’experts, a la meva manera d’entendre, ha actuat més amb criteris empresarials que no polítics.
Potser una de les mesures recomanades que més ha transcendit és el copagament sanitari. En una conjuntura de crisi econòmica, a qui li estranya que es recomani prendre una mesura com aquesta? A mi no! Després d’haver-ne parlat en diverses ocasions, estava cantat que seria una de les propostes que s’acabaria fent.
Quan el ciutadà fa ús d’un servei públic (sanitat, ensenyament, etc.) i té que pagar per “ajudar a mantenir-lo”, és el mateix que si pagués més impostos. L’actual govern de CiU no està per pujar els impostos (recomanació que els hi va fer la titular d’Hisenda del govern espanyol Elena Salgado) però et volen fer pagar (encara que sigui quasi que de forma simbòlica) pel servei que t’estan oferint.
I qui noi pugui pagar per ser atès? No tothom té la mateixa situació econòmica. Les classes altes, normalment, per mig de les mútues que estan pagant, acudeixen als millors hospitals i clíniques. I les classes baixes? Imagino que s’haurà d’instaurar la gratuïtat per a determinats casos. Els ingressos hospitalaris (de curta o llarga durada) i les intervencions quirúrgiques haurien de pagar proporcionalment al cost real del servei?
De totes les mesures recomanades n’hi ha que no són de competència autonòmica, com ara la recaptació de tots els impostos dintre del territori català. Per a poder ser així caldrà que primer s’aprovi el concert econòmic i ara per ara pareix totalment inviable. Potser si l’any que ve el PP guanya però no per majoria absoluta i, com ha passat d’altres vegades els precisa el suport de CiU, llavors (i només llavors) aconseguiran competències que ara no es tenen (encara que sigui a contracor)
No m’estendré gaire més. Només comentar que es vol abaixar el cost de l’acomiadament salarial. D’això com se’n diu: contrareforma? Si no fa gaire el govern de l’Estat va fer una reforma laboral que, de moment no ha donat els fruit esperats (ni molt menys!) i, on una de les mesures era l’abaratir els costos d’acomiadament... Potser el que volen fer és posar l’acomiadament lliure i gratuït, no?
A mi em sembla que el que volen fer és retallar-nos cada vegada més l’estat del benestar. I potser per mi i els de la meva generació no hi cal patir (tret que ens jubilarem més tard del previst i cobrarem una mica menys de pensió) Però i als nostres fills?
Des experts conec personalment al “casero” Germà Bel. Si ell està d’acord amb aquestes mesures, no me’n puc avenir? Viure per veure!!!    

1 comentari:

Germà Bel ha dit...

Hola,
Primer que res, salutació ben cordial. I gràcies per haver escrit en altres ocasions coses elogioses de mi.
Desprès, algunes notes sobre el document del CAREC:
a) On has vist lo del copagament de serveis sanitaris bàsics al document del CAREC? Jo no recordo que hi sigui (per prestacions bàsiques). Per les no bàsiques, com medicaments, ja hi és des de fa anys. És cert que fer pagar el menjar quan ets ingressat a hospital i tens prou recursos pot ser controvertit. Però d'ací a neolliberal...si els xiquets ja paguen el menjar a l'escola pública!!!!.
b) Per cert: el CAREC no proposa introduir pagament per prestacions no bàsiques a escola pública, doncs això ja està fet també des de fa anys!!!!!!!! El meu xiquet, que va a la pública, ja paga tot el que no és mestres i l'aula: menjador, llibres, extraescolars, excursions (és a dir, tot el que no és prestació educativa bàsica). El CAREC proposa que quan es faça això es miri que no restin exclosos els que no poden pagar: s'ha de ser sensible a que des de 2009 hi ha famílies que han retirat els seus fills de les extraescolars, el que han intentat anar adreçant les AMPES, sense cap suport institucional.
c) Lo del CAREC i la privatització quasi fa riure: Catalunya ja és el país amb més serveis públics privatitzats del Món (no és conya): el 90% del residus sòlids i el 85% de l'aigua la gestionen empreses privades, i aquests percentatge són encara més alts a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, altrament dit 'cinturó roig'. Així mateix, som líders en concertació escolar a sanitària amb la privada, i això desprès de set anys de governs d'esquerres. Precisament lo que el CAREC diu és que això s'ha de fer quan estigui clar que la producció privada és més eficient que la pública, cosa que no sempre passa.
d) També es diu que no s'ha d'acudir a la cooperació públic-privada amb objectius estrictament financers, perquè això només fa que el sector privat cobri més diners dels que li costaria al govern pagar-ho sense 'retard'. I, per cert, com s'ha fet per exemple pels darrers governs amb la línia 9 del metro de Barcelona, o s'ha intentat fer (sense èxit) amb l'aeroport d'Alguaire.
e) El CAREC proposa un contracte laboral únic amb una indemnització que no sigui superior a la mitjana europea, d'uns 20 dies per any treballat. Això implica baixar la indemnització respecte als indefinits en l'actual legislació ..i augmentar-la per tots els temporals, doncs aquest gaudirien de les noves indemnitzacions més altes. És neoliberal? la socialdemocràcia europea menys despistada defensa que tots els treballadors tinguin la mateix protecció; a Espanya es prefereix que hi hagi treballadors de primera i treballadors de segona (aquests darrers, immigrats, joves i dones que entren i surten del treball remunerat per motius domèstics).
Sincerament, crec que has de llegir a fons el que diu el document el CAREC, posant atenció a la seva literalitat (millor que pensant en 'què vol dir', perquè el que vol dir és el que diu), i sent conscient que parla d'un país com Catalunya (i no de Dinamarca).
El document te moltes coses discutibles, sense dubte. Però qualificar-lo de neolliberal és, sincerament, grotesc. I fa pena, per la reacció dels partits que governaven Catalunya fins fa tres mesos, que les polítiques que ells han aplicat (pagaments a escola pública, producció privada de serveis públics, desenvolupament d'infraestructures concessionats a empreses privades......, i això sense cuidar massa be dels problemes que ha introduït la crisi) les qualifiquin de neolliberals. Amb tanta desorientació ideològica i tanta insubstancialitat i inconsistència política no és estrany que tinguem pel davant un torn llarg de govern de centre dreta a Catalunya. Una pena, però...què hi farem. ..ah! si, seguir condemnant moralment als que miren les coses de front i proposen pensar-hi de veres.
Un altra vegada, salutació ben cordial,
Germà Bel