dimecres, 2 de maig del 2018

EL FINAL DE LES CABINES TELEFÒNIQUES

Cabina propietat de Telefònica a l'avinguda de la Ràpita d'Amposta.

Crec recordar que alguna vegada he fet servir el mateix exemple. Recordeu la cançó El vídeo que mató a la estrella de la radio, del grup britànic The Buggles? Afortunadament no ha estat així, però sí que és veritat que el món audiovisual a progressat molt més que el de l’àudio tot sol. Però sempre ens quedarà la telefonia...
Certament la telefonia (i sobre tot la mòbil) és una de les noves tecnologies que més usuaris té i això fa que la seva evolució sigui constant (3G, 4G, 5G...) És un no parar!
Però quan alguna cosa progressa, desgraciadament una altra ha de morir. Telefònica, l’empresa que durant moltes dècades va tenir el monopoli de les comunicacions a Espanya, acaba d’anunciar que desinstal·larà les poques cabines telefòniques que encara queden, ja que difícilment les usa ningú.
Avui en dia des del 12 anys (o fins i tot abans) tothom té mòbil. I alguns 2 o un amb dues targetes, de vegades de companyies diferents... Tot i que al final, el mòbil, l’aparell que sempre havíem usat per a parlar, ara l’usem més per enviar-nos missatges, la majoria de poca solta. En fi, és el que es porta.
Però no desapareixeran només les cabines, sinó també les guies telefòniques, aquell compendi de noms, adreces i telèfons que ens deixaven a tots els usuaris una vegada cada dos anys i que ens servien no només per a trobar números de telèfon sinó també adreces.
De fet, si us hi heu fixat, les guies fa anys que han perdut la importància que tenien. Qui consulta ara una guia quan pot trobar possiblement més informació per Internet? Pràcticament ningú. De fet ni me’n recordo de la darrera vegada que la vaig usar.
Parlant de guies me’n recordo d’algunes anècdotes. El meu amic Paco Itarte conserva una guia dels anys 20 o principis dels 30 de tota Catalunya i d’una mida molt reduïda si la comparem amb la que de ben segur encara guardem a casa. Allí s’hi poden trobar els telèfons de personalitats com Josep Tarradellas.
A la Galera hi havia un metge que se deia José Maria Lefler. Quan vaig entrar a treballar a Hisenda, la Secretaria General de Tarragona se deia Maria Angeles Lefler. Com comprendreu no vaig poder d’estar-me d’explicar-li el cas. Tots dos procedien de Madrid.  

-Quan el meu pare era jove, a la guia telefònica de Madrid, amb el cognom Lefler només n’hi havia 5 o 6 i tots eren germans o cosins. Segurament descendim d’algun francès que es va quedar per aquí al finalitzar la guerra del Francès (de la Independencia a Espanya)

De menut, quan miràvem la relació de galerencs que tenien telèfons sempre ens cridava l’atenció Avellanas Muñoz. A la Galera mai s’han produït avellanes i a l’adreça que sortia, al carrer Sant Llorenç (vulgarment el carrer de la Bassa), no sabíem de cap casa que se dediques a comercialitzar amb avellanes. De gran vaig saber que hi faltava un accent. Allà on hi dia Avellanas i hauria d’haver dit Avellanás (amb accent a la a -tancat en aquell temps-) L’any passat encara vaig poder parlar amb un descendent que viu a la Ràpita.
I una última anècdota. Fa uns 15 anys, l’alcalde pedani dels Muntells Joan Benito, va convidar al llavors Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre Francesc Sancho. I es clar, què vas a explicar dels Muntells? Sancho va trobar la solució. Va començar a recitar per ordre alfabètic els cognoms de totes les famílies del poble, agraint-los l’esforç i la tenacitat per haver transformat aquell territori erm amb el poble que tots coneixem ara. Problema? Que no en va excloure cap, fins i tot va citar als nous arribats al poble. On va trobar la relació? Evidentment a la guia telefònica.