dimarts, 29 de maig del 2018

AIGUA CAP AMUNT, AIGUA CAP AVALL


Les comunitats de regants d’Espanya acaben de celebrar un congrés a la població de Torrevella, província d’Alacant.
De la poca informació que ha transcendit destaca la petició d’un nou Pla Hidrològic Nacional. Un més... I tot per a prevenir el canvi climàtic.
Quan començo a escriure aquest post, està plovent... I sembla que ho fa amb ganes. Està plovent després d’una tardor, un hivern i un inici de primavera que han estat molts més secs del que és habitual a les nostres terres. Bona prova d’això és l’estat en el que se troba el pantà d’Ulldecona, pràcticament buit.
Sóc del Delta (bé, adoptiu perquè vaig néixer a la Galera) i com a tal me’l estimo. L’he sortit a defensar quan ha fet falta i no dubtaré ni un sol instant tornar-ho a fer quan sigui precís.
Com sabeu al nostre territori, de les diverses comunitats de regants que hi ha ne destaquen dues: la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre o Sindicat Agrícola de l’Ebre i la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre.

El de l’Esquerra, el que té la seu a la Casa de les Aigües de Tortosa (palau Montagut), després de estar governant durant molts anys per cacics, els anys més durs de la lluita contra el PHN d’Aznar se va aconseguir desbancar-los i posar al seu lloc regants propers a la Plataforma en Defensa de l’Ebre. .
Però amb el de la dreta no passa el mateix. Amb estructures pràcticament medievals, l’actual president ha sabut aturar qualsevol intent de renovació.
Des de sempre, la majoria de les comunitats de regants, ambicionen un PHN que els hi faciliti la venda de l’aigua cap a d’altres conques. Tant cap al Nord com cap al Sud. D’aquí que l’establiment d’un cabal mínim a l’Ebre sigui tan imprescindible; tot i que encara seria millor que baixés pel riu l’aigua que ha de baixar sense cap mena d’intromissions externes. I per a què això pugui ser així s’ha d’acabar amb l’especulació i mercantilisme de l’aigua i millorar els sistemes de reg per a fer-los més eficients.

Però el que més crida l’atenció de les conclusions del congrés de Torrevella a l’hora de reclamar un nou PHN és que se posi com excusa el canvi climàtic. Estructures del segle XIX, teories del XXI...  
No sé que van votar les dues comunitats de regants més representatives del territori. Ni tan sols sé si hi van assistir, ja que les seves webs no estan actualitzades i, per tant, no ofereixen cap tipus d’informació sobre aquest particular.
Com sabeu, un dels punts més febles del planeta davant del canvi climàtic és precisament el nostre Delta. Per tant, cap transvasament ajudarà a pal·liar el dèficit d’aigua i sediments que té actualment.

Per tant, si els regants estimen el Delta haurien d’haver votat en contra i haver emès un vot particular de defensa aferrissada d’un ecosistema tant fràgil com el que tenim.
De no ser així i una vegada més, s’ha tornat a fallar al territori en pro dels interessos d’uns pocs però que tenen a les seves mans una gran capacitat de control sobre la majoria dels petits propietaris del Delta.