dilluns, 28 de maig del 2018

MANERES D'INTERPRETAR-HO


La foto que acompanya aquest escrit me va arribar via Whatsapp al menys un parell de vegades demanant el boicot a la cadena d’hipermercats Carrefour.
Com podeu veure l’origen sembla ser una piulada de Quico Sallés que, segons la seva interpretació, la cadena francesa utilitza l’expressió a por ellos, l’arenga que se va poder sentir per diversos pobles de l’Espanya profunda  mentre s’acomiadava a forces de l’ordre que durant uns mesos van reforçar l’ocupació del territori català.
Quico Sallés no és una persona anònima. Es un conegut periodista que va col·laborar a la Vanguardia fins l’any passat i ara ho fa al Nacional i el Món, així com també a TV3. Segurament hi hauria qui qualificaria a aquest periodista d’hiperventilat, una paraula que s’ha posat molt de moda durant aquest procés.
I si tot fos molt més senzill? És cert que el crit a por ellos s’identifica amb Espanya. Però els seus orígens els hem de buscar molt més allà que les dates que van precedir immediatament la data de l’1-O.
Tot i que no sabria dir exactament quan va començar-se a utilitzar aquesta arenga, si que és veritat que des de fa molts anys és una forma d’animar a la Roja o el que és el mateix, a la selecció espanyola de futbol.
Com sabeu sóc una persona amb opinió (tot i que reconec que de vegades –potser massa vegades- puc estar equivocat) Jo veig mala intenció a la piulada, perquè no crec que sigui ignorància.
El proper 14 de juny (manca una mica més de 2 setmanes) comença el mundial de futbol de Rússia i Espanya és una de les seleccions que el disputarà. No és més fàcil pensar que aquests lots s’han creat de cara aquest esdeveniment i no buscar connexions amb l’1-O?  
Potser sí que no s’ha segut tot el perspicaç que fa falta en moments com el que estem vivint, però no sempre s’han de buscar els 5 peus al gat que potser tot és molt més senzill del que pot parèixer en un primer moment.  
L’impacte que pot ocasionar contra el Carrefour no crec que sigui important. Potser a Catalunya hi haurà que abans d’entrar a un hipermercat d’aquesta marca s’ho pensarà dues vegades, però a la resta d’Espanya la incidència serà nul·la.
Pel que a mi me toca, com fa anys que no compro al Carreforur, la incidència serà zero.