dilluns, 1 de juny del 2009

LA FESTA DE LA PENTECOSTA


Segons el diccionari del Centre d’Estudis Catalans, festa té diversos significats. Des de una vessant més cristiana (Dia que l’Església destina a celebrar Déu, la Verge Maria i alguns sants) fins les més lúdica i pagana (Cerimònia, espectacle, ball...)
És evident que als calendaris espanyol i català (i per extensió al món occidental), les festes tradicionals segueixen estan, en la seva majoria, estretament lligades al cristianisme: Nadal, Pasqua, Tots Sants, la Verge del Pila, la Immaculada. També avui, dilluns de la Pasqua Granada (perquè la majoria d’arbres que van florir a la primavera ja estant donant els seus fruits), festa local a diversos pobles de Catalunya (entre ells Barcelona, Tortosa i Amposta), té connotacions religioses, ja que és la Pentecosta (Solemnitat religiosa que en el judaisme i el cristianisme s’escau el cinquantè dia després de la Pasqua.
Però que és una festa sense “festa”? Es a dir, un dia festiu sense cap tipus de programació lúdica o cultura. La resposta seria un dia sense treball (encara que hi ha qui l’aprofita per fer tasques domèstiques u altres activitats) i de descans (físic i mental)
Amposta, avui, és una ciutat mig desolada. Tota activitat brilla per la seva absència. Només bars, restaurants i pastisseries pareixent oberts.
Segurament hi ha qui ha aprofitat el llarg cap de setmana per fer una escapadeta no gaire lluny. I d’altres aprofiten el dia per anar a la platja i començar a bronzejar-se de cara l’estiu que s’apropa. Com és el cas d’un grup de joves que he vist aquest matí seguts davant d’una d’aquestes pastisseries que deia que estaven obertes i que tenien tota la pinta de anar a la platja prendre el sol i entre els qui es trobava una regidora de l’ajuntament de la ciutat.
En canvi a Tortosa, segons m’han dit, aprofiten per fer la romeria al l’ermita del Coll de l’Alba i després es fa una paella popular.
Als anys 80, a la Galera, passava una cosa semblant amb el dia de Sant Josep. D’ençà que el govern de l’estat el va treure del calendari de festes nacionals, al petit poble del Montsià, continuava celebrant-se el dia com a festa local. Però tampoc s’hi feia cap mena d’acte. Fins que per iniciativa de la dona del metge d’aquell temps, Luz, es va començar a fer la fesolada popular que encara perdura. Els habitants de la Galera, aquell dia es reuneixen a la plaça de l’ajuntament per compartir un bon plat de fesols estofats en germanor. Normalment la diada està amenitzada per algun duet d’aquest que toquen tota mena de música per a que la gent pugui ballar al seu ritme. Aquest any hi va anar un grup de danses exòtiques d’Amposta.
Qualsevol activitat podria ser apropiada per convertir el dia de festa en alguna cosa més que un dia sense treball, com passa a Amposta.
A l’altra festa local de l’hivern, al coincidir amb la fira, ja té tota una programació d’actes que la converteixen en una veritable festa.
Caldria que l’ajuntament (sobre tot l’àrea de cultura i festes) pensés en fer alguna cosa per atreure visitants i distreure als propis ciutadans. Potser la festa que es va fer per primer cop el passat cap de setmana? Seria una solució passar la festa del Centenari (que ja hi ha qui ha pensat que li caldria canviar el nom) al cap de setmana de la Pentecosta per tenir un dia més i poder programar més actes.
(Per cert, no podria anomenar-se “La festa del noucentisme a Amposta”?)