dijous, 18 de juny del 2009

POSAR PALS A LES RODES


El PP, una vegada més, mira d’entorpir qualsevol cosa que no els aparegui bé i que beneficiï a Catalunya.
Ahir hi van haver dos exemples clars. El primer és la referència sobre el finançament de Catalunya i el possible increment que va fer la ministra Salgado. Va dir que els 9.000 milions d’euros addicionals que s’ofereixen a Catalunya és una xifra de partida i que poden incrementar-se. En quan? Això és el que falta saber. Segurament l’Estat ha fixat un marge que, difícilment, mourà i si ho fa, serà a canvi d’alguna cosa. Es clar que a CiU li segueix pareixent poc i Montilla li va tenir que recordar a Mas que “quintuplicava” la quantitat que ell mateix havia pactat.
El PP ha sortit dient que “s’està beneficiant a la ‘rica’ Catalunya”. La qual cosa, evidentment, posarà en peu de guerra les autonomies governades pel seu partit, però també, molt probablement, les altres.
Quan jo era menut, Catalunya era, juntament amb el País Basc, les “regions” d’Espanya més desenvolupades. La realitat actual ja no és així. A manca de xifres concretes, recordo que quan han sortit llistats, les Illes Balears han pasta a ser de les capdavanteres, gràcies al turisme i la inversió estrangera que s’ha fet allí. També Madrid ha sofert un gran augment. Segurament gràcies a l’aportació de les multinacionals al sectors serveis sobre tot, però també a la indústria. I València, en els anys que governava el PP a Espanya, van mirar cap a un altre costat sense importar-los la forma com es creixia. L’important era construir urbanitzacions, camps de golf i qualsevol cosa que portés turisme al Llevant espanyol.
Per l’altre costat està la llei de “fosses comunes de la guerra civil” que va aprovar el Parlament de Catalunya amb els vots en contra del PP. La llei, pionera a l’estat espanyol, permetrà la recerca i obertura dels llocs on es van enterrar soldats o simpatitzants de la II República espanyola. Totes les despeses aniran a càrrec de la Generalitat. Fins ara n’hi ha 179 de localitzades per tot el territori català.
Perquè el PP hi va votar en contra? El cert és que no he llegit els raonaments que donen els populars per a oposar-se a la llei, però crec que és la pròpia por d’enfrontar-se amb el seu propi pasta. El PP mai ha condemnat el règim dictatorial de Franco i no ho ha fet perquè seria condemnar als seus. Quants avantpassats dels actuals dirigents del PP estarien involucrats amb crims de guerra? I de no ser-ho directament, si que van ser còmplices de les desaparicions i probablement morts de molta gent, grans i petits...
Potser hi haurà algú que digui que són diners malgastats en temps de crisi. Bé, podria ser un bon argument, però no s’aguanta en lloc. Manos Límpias, un sindicat de la ultradreta que no té cap tipus de representació va acusar al jutge Garzón de prevaricació per voler, precisament, investigar aquest crims. Des del meu punt de vista també és intolerable que la justícia malgasti temps i diners en investigar al jutge de l’Audiència Nacional quan hi ha tantes coses, segurament més importants que investigar i jutjar.