dimarts, 4 de juliol del 2017

LES NOVES TECNOLOGIES I ELS HUMANS

Les administracions estan implantant cada cop més les noves tecnologies, la qual cosa afecta directament a tothom. És evident que no es pot anar contra el desenvolupament, però també és evident que hi ha grups humans als que les noves tecnologies els hi van molt grans...
I ho dic amb coneixement de causa, perquè treballo a l’administració i me trobo constantment amb exemples que demostren que molts ciutadans no estan preparats per a ser autosuficients, telemàticament parlant.
Com dic sovint, els temps del carro i matxo ja han passat... Però una cosa és que s’adaptin els que viuen de tramitar papers i l’altra ben diferent és que s’adaptin la resta dels ciutadans, sobre tot els que ja tenen certa edat i com a molt només van tocar una màquina d’escriure (mireu per exemple l’escriptor Josep Maria Espinàs)
Davant d’una novetat (i més si té ve imposada) sempre se produeix una sensació d’inseguretat. Ho hauré fet bé? I més encara si saps que cometre una errada pot acabar en sanció.
Hi ha qui opina que si se dominen les xarxes socials i tens certa desimboltura en navegar per Internet i el mòbil també s’hauria de dominar les pàgines més tècniques, les que té permeten fer gestions amb les administracions. No és el mateix. Una cosa és que tinguis una afició (de vegades addicció) i l’altra fer-ho per obligació i perquè no té queda més remei.
L’Agència Tributaria estatal ha estat pionera en la implantació de les noves tecnologies. Des de la seva web se poden fer tot tipus de tràmits sempre que disposis de les eines necessàries: Certificat electrònic emès per la FNMT o altre organisme certificador compatible, sistema cl@ve o DNI electrònic.
La campanya de la Renda de 2016 ja és història, al menys pel que respecta als ciutadans. Per a la AEAT encara queda una llarga temporada fent devolucions, però sobre tot comprovacions que segurament acabaran amb liquidacions provisional i més d’una inspecció. Aquest any, com ja va passar l’anterior, s’ha pogut accedir a l’anomenada RendaWeb a través d’una determinada casella de l’exercici anterior (per a al renda de 2016 la 440, tot i que pot canviar en cada exercici)
La passada campanya que tot just va acabar divendres ha estat la primera sense el programa PADRE des de que se va crear l’any 1988, tot i que no va ser fins l’any 1999 quan va començar a tramitar-se per Internet.  
L’enviament de l’esborrany resultava molt pràctic. A sobre té deia si era confirmable o no i, en aquest cas, necessitava d’alguna modificació. Complementava l’esborrany les dades fiscals on hi constaven totes aquelles dades que necessitaves tenir i que estaven en poder de l’Agència Tributària.
L’any passat se van emetre molts pocs esborranys, però aquest any, fins el que jo sé, ja no se’n ha emès cap. Com a molt (i no ha estat de forma massiva), s’han enviat les dades fiscals que, com després comentaré, serveixen per a ben poc, per no dir per a res.
La gent de certa edat, aquells que només tenen el mòbil per a trucar o potser fins i tot no ne tenen, troben a faltar l’esborrany...

-Portàvem l’esborrany al banc i allí ens ho arreglaven...

Aquest any, tan si com no, has de fer-ho a través de la web amb alguna de les eines de les que ja us he parlat. Però no tothom se’n surt i a part, sinó tens una mica d’idea de com funciona la renda, millor deixar-ho i buscar altres alternatives...
Amb les dades fiscals que han enviat als privilegiats, va inclosa la casella 440, la necessària per accedir a la RendaWeb. Però per a què necessites les dades fiscals si ja no pots fer la renda a través del programa PADRE? A part, les mateixes dades ja les tens incloses a la RendaWeb.

De vegades val la pena acceptar que ets un inútil tecnològic i acudir o bé als serveis gratuïts on fan la renda o bé al professional pagant.