dimarts, 25 de juliol del 2017

Ni parlar-ne del 'tema'

Actor

Hi ha fastigueig, hi ha por, hi ha incertesa i hi ha una infinitat d'interrogants oberts, sense que ningú posseeixi les respostes que els pugui tancar


El 13 de juny del 2014 vaig escriure un article titulat Parlant del ‘tema’, en què explicava com, en aquells dies, no hi havia un sopar o una reunió entre amics i coneguts sense que algú en algun moment tragués el tema. Treure’l i parlar-ne era endinsar-se de seguida en un terreny relliscós que podia complicar la reunió, ja que no tothom pensava el mateix, i quan les opinions s’enfrontaven perquè els criteris no eren coincidents, les discussions solien allargar-se i s’havien de sufocar els ànims amb perícia i mestria.
 
En aquell article deia també que entre gent educada, amb poques ganes de carregar-se una reunió social, el tema s’esquivava i la sang no acabava arribant mai al riu. Almenys aquells dies. En canvi ara, tres anys més tard, quan el tema se’ns ha tornat ja temàs per la proximitat d’un possible desenllaç, he comprovat que en les reunions on es desconeix el criteri polític dels que hi són presents, el temàs no es toca i ni tan sols d’esquitllentes.
I no es toca i ni tan sols s’hi fa una lleu aproximació, perquè la situació està en mode diguem-ne «poca broma»; amb aquest assumpte la gent ja no matisa com abans i les posicions s’han anat a poc a poc extremant, de manera que l’ús d’aquell civisme del 2014 es troba en entredit.Hi ha fastigueig, hi ha por, hi ha incertesa i hi ha també una infinitat d’interrogants que estan oberts, sense que ningú posseeixi les respostes que els puguin tancar. Raons per les quals moltes persones continuen evitant el tema per salvar l’amistat amb els amics o la bona familiaritat amb els parents.
 
Hi ha tensió acumulada, així que únicament parlen entre si els que són de la mateixa corda; quan s’intueix disparitat, es conversa d’una altra cosa. Ja hem conversat i discutit prou. ¡Com vols que no hi hagi discussions sobre el temàs si en veiem entre les mateixes organitzacions polítiques que l’han generat!
 
Aquí el que ens queda per saber és de quin tema es parlarà, i en quins termes es farà, el dia en què no hi hagi tema de què parlar. Ja m’entenen.