dijous, 7 de desembre del 2017

POLÍTICAMENT DECEBUT

D'Eneko. 
En els darrers anys (i ja són molts ) no és la primera vegada que me passa. El 21-D, a hores d’ara, encara no tinc clar a qui votaré. En canvi sí que tinc clar a qui no ho faré.
Les llistes (millor parlar de llistes que no de partits) que representen la vella política m’han decebut moltes vegades... Massa vegades! Normalment té deceben aquells als qui votes, perquè sinó els votes, d’entrada ja és perquè no confies amb ells. Jo no sóc com un conegut que una vagada a les municipals del seu poble va votar per les quatre candidatures que s’hi presentaven. Dintre del sobre va posar totes quatre. I per què ho va fer? Segons ells perquè li agradaven tots... Evidentment el vot sé va considerar nul.
Com a militant socialista que encara sóc, he de reconèixer (i així ho vaig expressar), tenia dipositada gran part de la meva esperança amb Pedro Sánchez, tot i que vaig di d’ell que era el candidat ‘menys dolent’ que tenia el PSOE.  
Mentre feia campanya per a recuperar la secretaria general que havia perdut per culpa d’un cop de ma intern on la seva rival Susana Díaz hi va jugar un paper principal, Sánchez va dir que mai faria resident a Rajoy. Malgrat això, l’abstenció del PSOE va permetre una nova investidura de M. Rajoy (encara que ho hagi posat així, veritat que s’entén?)
Però normalment, quan els polítics arriben allà on volen arribar, s’obliden de promeses i se llancen descaradament a la recerca de vots que els permeti aconseguir els seus objectius personals. No miren tant per la ciutadania sinó per ells. Tot i que se valen de la ciutadania per aconseguir-ho.
La periodista Ana Pastor (no confondre amb la ministra de la rotonda de l’Ametlla de Mar) diu que vivim a una democràcia imperfecta, però que hem de continuar dient-ho. De la democràcia s’ha dit que és el menys dolent dels sistemes de govern. Però trobar una democràcia que s’aproximi a la perfecció és senzillament una fal·làcia. Molts països que sé posen com exemples de democràcies avançades, sovint aproven lleis per a protegir la classe política. No cal que penseu gaire, un clar exemple el tenim a Espanya quan baix del mandat de Rajoy es va aprovar la llei mordassa que limita 7 drets fonamentals. I alguns encara s’atreveixen a omplir-se la boca amb la paraula democràcia!
Normalment les lleis que s’aproven solen posar massa limitacions (prohibicions, si li voleu dir així), però hi ha alguna cosa que no limita: els anys que un polític pot estar vivint de la política. És un vergonya que hi hagi polítics que, pràcticament només hagin viscut de la política. Es a dir, sense haver tingut una ocupació al terreny privat. En alguns casos, de ben joves, el partit els ha col·locat a fer tasques d’assessorament esperant el moment de catapultar-los definitivament. No donaré noms, però ne tinc uns quants al cap.  
Diumenge passat entre les pàgines d’un dels diaris proscrits per l’independentisme hi havia un manifest d’una candidatura anomenada Recortes Cero-Grupo Verde. Entre els signants del manifest algunes cares conegudes: Antonio López, Javier Mariscal, Juan José Millás, Fernando Schwartz, Fernando Colomo, etc. Per un moment vaig pensar que potser seria una bona opció. Però ràpidament me vaig repensar quan vaig llegir: L’esquerra que diu no a la independència, no a les retallades. I és que jo, com sabeu no estic en contra de la independència. Estic en contra de la forma com se vol assolir. Què com sé pot assolir, sinó? Ja m’ho agradaria saber a mi... Amb la majoria dels polítics actuals segur que no s’aconseguirà mai. Tampoc el federalisme, que quedi clar... Però mentre sé pugui anar embolicant la troca i els que ara mouen el cotarro ho puguin seguir fent, ja els hi va bé.

Fins i tot hi ha partits que busquen la confrontació permanent amb l’Estat. M’imagino que tan se’ls hi dóna qui governi a Madrid. Són d’idees fixes i ningú els farà canviar. Això té un nom: intransigència. De vegades potser tampoc cal tant...