dimecres, 14 de febrer del 2018

TREBALLAR PEL POBLE

Treballar pel poble (i entenem com poble el conjunt dels ciutadans d’un municipi) és la promesa que fan tots els alcaldes i alcaldesses quan prenen possessió del seu càrrec.
Durant la meva llarga experiència de polític en actiu i retirat no he vist mai cap alcalde ni alcaldessa (tot i que n’hi ha moltes menys) que no hagi treballat pel poble.
Frases com: Tu saps si és bon alcalde! Saps el que treballa pel poble! Les he sentit sovint.
Mon pare va treballar molts d’anys amb planers (gentilici dels habitants de Santa Bàrbara) Alguns d’aquests anys van coincidir amb l’alcaldia de Josep Bertomeu Canalda, Don Pepe per a la majoria dels seus convilatans. Quan parlaven d’ell, sempre hi havia qui deia: A Santa Bàrbara no ni haurà mai cap alcalde millor que ell! No sé el que deuen de pensar Joaquim Fornós, Jordi Boronat o Alfred Blanch, els alcaldes que l’han precedit.
A Camarles, després de la segregació de Tortosa l’any 1978 i fins el 2001 va ser alcalde Primitivo Forastero. Duran els any d’alcalde de la localitat del Baix Ebre, va despertar moltes passions, tan a favor com en contra. De totes formes potser el nombre de partidaris superava al de detractors, la qual cosa se demostra per les majories absolutes que va treure.
Com sabeu vaig treballar a Tortosa durant quasi 32 anys. Al principi d’estar-hi, un dia vaig atendre a un matrimoni de camarlencs i mentre els atenia els hi vaig dir:

-Vaja alcalde que tenen a Camarles!

-Per el poble el millor que hi pot haver! –Me van respondre quasi a l’uníson-.

Des d’aquell dia vaig me vaig proposar que mai més faria un comentari com el que havia fet a aquell matrimoni. No tothom té la mateixa manera de pensar que jo i allò que a mi me desagrada a un altre li pot agradar molt. Així de senzill.
Tal com us deia, no conec a cap alcalde que no miri pel seu poble, tot i que de vegades les seves prioritats i punts de vista no sempre són valorats per tothom de la mateixa manera. Hi ha alcalde que anteposa els equipaments a qualsevol altra necessitat.   
És evident que tots els pobles han de tenir els equipaments necessaris, però de vegades se’n fan alguns que bé se’ls  podrien estalviar i destinar el seu pressupost a programes prioritaris d’ocupació, serveis sociosanitaris, etc.
?Per a què volem tenir un gran hospital si després no l’equipem de tot el necessari i resulta que hem d’anar a d’altres centres per a que ens facin determinades proves? O més fàcil encara: no tenir cobertes totes les especialitats mèdiques.
Desgraciadament els alcaldes solen passar a la història per les obres que han inaugurat i no per les places de professionals sanitaris s’han creat.
Avui mateix m’ha arribat un missatge de que l’Ajuntament d’Amposta busca cobrir places de cuiners i ajudants de cuina per a la residència d’avis. Una cuina que a hores d’ara encara està ubicada a la vella residència d’avis del costat del parc municipal ja que a la nova encara no n’hi ha.
Això si, portar a la gent fins allí pera  ensenyar-la molt abans d’estar acabada i fer-se la foto per a fer-la servir de propaganda electoral, bé que se va fer...

D’exemples com aquest se’n podrien trobar a tots els pobles i segurament més d’un i més de dos. Ja m’enteneu.