dimecres, 3 d’abril del 2013

SENSE DATA DE CADUCITAT

Encara que es diu que la memòria és efímera, segurament recordareu que els primers productes que van portar data de caducitat van ser els iogurts.
Segurament va ser així perquè els productes làctics són dels que més ràpidament perden les seves propietats i que, a simple vista més difícil és d’apreciar l’anomalia,  diferència per exemple d’altres productes peribles com la carn, la fruita o la verdura que es veu a simple vista.
Ara, l’actual Ministre d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del govern espanyol Miguel Árias Cañete, ha decidit substituir la data de caducitat per una data màxima recomanada per al consum, tal i com ja porten d’altres productes (consumir preferentment abans de...)
Certament, conec casos de consum de iogurts després de la data de caducitat sense que s’hagi hagut de lamentar cap tipus indigestió; ara bé, no sé si segueixen conservant les propietats (vitamines, proteïnes, etc.) que tenen els productes làctics. Caldria conèixer l’opinió dels experts sobre el tema.  
El tema m’ha fet recordar la Ràpita de finals del segle passat. Si la mamòria no em falla, a les eleccions municipals de l’any 1999, ningú preveia una victòria àmplia de Miquel Alonso al cap davant de la candidatura del PSC-ICV. L’anterior legislatura havia estat molt convulsa i, sinó recordo malament, fins i tot s’havia fet una moció de censura al alcalde convergent. Tot feia presagiar un govern d’unitat entre la majoria de les forces polítiques que concorrien a les eleccions(PSC-ICV, ERC i independents, quedant exclosos, per motius obvis, CiU i el PP que es va autodescartar) Però els resultats electorals van alterar totes les previsions i van fer reconciliar enemics (no rivals) acèrrims com eren alguns membres de CiU i alguns dels independents. Finalment hi va haver un pacte de tots contra un, es a dir, tots els partits polítics es van posar d’acord per a relegar el PSC-ICV a l’oposició. El pacte va comportar la successió dels diferents caps de llista al front de l’alcaldia. Només ERC hi va renunciar i va preferir mantenir la primera tinència d’alcaldia durant tota la legislatura. Per tant, els diferents alcaldes coneixien de forma anticipada que el seu mandat tenia data de caducitat. Pe això els hi dient l’alcalde iogurt.
Si els fets passessin ara, se’ls hi hauria de canviar el qualificatiu...