dissabte, 20 d’abril del 2013

KAFKIÀ X 3



Us poso en situació. Imagineu-vos que arriba el carter del barri amb una carta certificada. Com que és del Ministeri de Treball i esteu a l’atur, no li doneu més importància i signeu el justificant de recepció. Poc després, amb la tranquil·litat que dóna la intimitat de casa, l’obriu, llegiu el contingut i us trobeu amb la sorpresa.
Amb el formulisme que usa l’administració en aquest casos, sé li notifica que, al seu dia, el servei d’ocupació, per error li va pagar un cèntim d’euro de més i ara sé li reclama amb interessos de demora i l’amenaça de ser embargat si no retorna el cèntim d’euro en el termini establert. A quan poden pujar els interessos de demora d’un cèntim d’euro? És que hi ha cap fracció més petita? I si et cobren 2 cèntims (el 100%), no és usura?
Igual la situació us sembla del tot inversemblant i  difícil de creure, però és un cas real que va passar a Tortosa la setmana passada i del que se’n han fet ressò la majoria (per no dir la totalitat) dels mitjans de comunicació comarcals i, fins i tot, un dels diaris amb més difusió a Catalunya com és el Periódico, va publicar-ne la notícia dijous i li va dedicar un dels editorials divendres.
Com a treballador de la funció pública puc entendre que coses així puguin passar, però penso que s’haurien d’evitar per evitar fomentar la mala imatge que, de per si, ja té, en general,  l’Administració.
No ho puc afirmar-ho de forma contundent, però penso que una situació tan absurda bé pot ser conseqüència de les retallades que està patint l’Administració i, fins i tot, de la desmotivació que poden patir les funcionaris a causa de les congelacions salarials, supressió de la paga extra de Nadal de l’any passat, etc.  
Partint de la base de que cada vegada l’Administració està més informatitzada i, per tant, més deshumanitzada, cal pensar també que s’haurien d’establir uns paràmetres molt més ajustats per evitar situacions com la que estic explicant. Al menys al meu àmbit, abans de sortir una remesa de cartes al carrer, normalment requeriments, es depuraven i així es podien detectar errors i d’altres situacions i evitar que en sortissin d’improcedents al carrer.  
La reducció d’efectius degut a les jubilacions i l’eliminació dels concursos per a incorporar nou personal, sobre tot dels grups més baixos (D, C1 i C2), provoca que no es puguin realitzar amb efectivitat determinades tasques que, abans, si que es portaven a terme.
En català sempre s’ha dit que la pela és la pela; a partir d’ara potser haurem de dir: un cèntim és un cèntim!
Acabaré amb una mica d’humor.
Fa anys l’actriu i còmica Beatriz Carvajal explicava un acudit sobre l’estereotip català més parodiat: la garreperia.

Un català buscava desesperadament pel terra. El veu un amic i li diu:
-Què estàs buscant amb tanta insistència?
-M’ha caigut una pesseta i no la trobo...
-Home, home.. .Avui en dia una pesseta ja no va en lloc...
-Per això mateix: no pot estar molt lluny!!