Avui diumenge el Periódico de Catalunya entrevista a Carlos Carnicer, president del Consell General de l’Advocacia.
En la entrevista, i tot parlant del tema jutges i la vaga que aquest col•lectiu té prevista, Juan Carlos Rosado, l’entrevistador, li pregunta: “Hi ha més motivacions corporativistes que professionals en el pols que estan mantenint els jutges amb el Govern central?” I respon el Sr. Carnicer: “Jo no tinc constància de quines són les seves verdaderes intencions. Per començar, no es pot parlar de jutges en general. Hi ha dos sectors ben diferenciats que s’arroguen alguna mena de representació per anunciar una vaga: l’encapçalat per alguns jutges degans i el de les associacions judicials. Jo crec que els jutges espanyols són corporativistes i que, a més a més, el seu òrgan de govern (el CGPJ) ha fomentat el corporativisme. Bé, excepte l’actual, que acaba d’entrar.
Arribar al final d’aquesta afirmació tan contundent, jo gosaria preguntar: Hi ha algun col•lectiu que no sigui corporativista? Per a no ser-ho cal tenir una cosa que es diu “consciència de classe” (no s’ha de confondre classe amb ‘classista’; llavors ja estaríem al corporativisme) Tenir consciència de classe vol dir que tothom és igual, sense diferencia estaments socials, nivell educatiu, treball, etc. Molt pocs poden dir-ho. Afortunadament encara hi queden alguns sindicats: UGT, CC.OO, CNT, CGT, etc. que ho poden dir. Potser no tots els seus afiliats ho siguin, però si en una gran majoria.
Uns posaré un exemple clar i entenedor. A l’empresa on jo treballo, en les passades eleccions sindicals a la província de Tarragona, s’hi van presentar 6 sindicats i una associació professional. Aquesta darrera, més un sindicat, clarament corporativistes. Els sindicats van ser: CC.OO, UGT, CGT, CSIF, SIAT-USO I GESTHA. Més enllà de la ideologia que pugui tenir cadascú d’aquest sindicats, GESTHA (les seves sigles volen dir Gestió d’Hisenda), és totalment corporativista, ja que fora del col•lectiu que integra els que ara s’anomenen grup A2 i abans grup B, no treuen vots de ningú més. Només defensen els seu “estatus” i la seva aspiració es cobrar com els del grup A1, o sigui la seva equiparació sense tenir que passar les pertinents oposicions. I la associació professional, també corporativista, és l’Associació Professional d’Inspectors d’Hisenda (o sigui, l’estament més alt, el grup A1) Penso que sobra qualsevol comentari.
Però el “colmo”, és que, només fa unes setmanes em va arribar un correu (bé, de fet ja me’n va arribar un altre fa unes mesos), d’un sindicat que pretén agrupar el grup C2, o sigui, els que abans eren els auxiliars administratius! I què defensaran? Sé suposa que només aspectes que els hi toquin molt de prop...
En canvi, els altres sindicats (alguns d’ells propi dels funcionaris i, fins i tot, de la pròpia Agència Tributària), a l’hora de negociar amb l’administració de Madrid, negocien qualsevol aspecte relacionat amb qualsevol grup, ja sigui l’A1 (que de fet no cal, ja que la pròpia administració ja té cura per ells!), l’A2, el C1,... o el D, que són els ordenances, porters, telefonistes, etc.
La diferència entre els uns i els altres és, a la meva manera d’entendre les coses, molt important!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada