dilluns, 18 de juliol del 2011

FINALISTA DEL CONCURS DE MICRORELATS DE LA CADENA SER

Aquest matí he rebut un missatge al mòbil. Era de Dolors Espelta a qui molts ja coneixereu. És l’esposa del primer cap de llista del PSC Amposta i ella mateix també va ser regidora de l’ajuntament i primera secretària del partit.
Els missatge deia així: “He escoltat el teu relat a la ser!!”.
Efectivament, avui 18 de juliol, en commemoració del 75è aniversari del començament de la guerra Civil Espanyola, Juan José Millás havia de seleccionar els dos relats guanyadors entre els més de 1.200 microrelats que es van presentar.
Cada setmana se’n escollien dos i avui s’han escollit els dos darrers i, finalment els 2 guanyadors que s’han emportat el premi de 600 euros cadascun d’ells.
La llàstima és que surten els 2 seleccionats de les 3 primeres setmanes i, en canvi, no surten els de l’última, per tant, m’haureu de creure com jo m’he cregut a la Dolors.
Evidentment, en llegir el missatge li he trucat per veure quin havia estat el seleccionat dels 7 que vaig enviar. M’ha dit “un que parlaves d’un burro”. Bé, no era un burro, era un matxo ("mulo" en castellà)
Alguns amics meus sabien que em presentava al concurs. Quan els hi vaig dir, també els hi digué que no esperava que cap dels microrelats fos seleccionat, encara que al fons, evidentment, sempre confies que algun d’ells pugui arribar a la fina, per què no? Sinó, segurament, ja ni els escriuries.
Durant els propers dies, a partir de dimecres dia 20, aquí al blog, aniré publicant-los tots 7 en l’ordre cronològic que m’imagino que van passar.

  1. “LOS INICIOS DE LA GUERRA EN EL PUEBLO”. La història que explico me la contat ma mare un grapat de vegades. Les protagonistes són ella mateixa i sa mare (ma iaia Rosa)
  2. “EL PAN DE CADA DIA”. Aquesta me l’explicava mon pare i els protagonistes són Pepín, el filla de ma tia Consuelo (padrina i cosina germana de mon pare) que, quan van passar l'anècdota que explico, tenia 2 anys i ma iaia Cinta, a qui no vaig conèixer. La guerra feia poc que havia començat.  
  3. “LA UVA MADURA”. El primer relat explicat per mon “tio” Leonardo. Va passar pels voltants de Vilalba dels Arcs. Eren els primers dies de la batalla de l’Ebre, quan els republicans van conquerir una part del territori a les tropes de Franco.
  4. “LA PRIMERA TRINCHERA”. El front de la batalla de l’Ebre es va estabilitzar durant unes setmanes. Els fets passen prop de la Fatarella.
  5. “EL MULO”. Aquest és el microrelat “finalista”. Els protagonistes són mon “tio” Leonardo i un matxo a qui va salvar d’una mort segura. L’escenari és el mateix que al relat anterior.
  6. “EL ÚLTIMO CIGARRILLO”. També té per escenari les mateixes trinxeres de prop la Fatarella. De tant en tant arribaven reclutes sense cap experiència per a substituir els que havien mort. La SER no me’l va acceptar. Suposo que per la frase final.
  7. “EL TERCER ENCUENTRO”. Aquest va ser el que va agradar més a mon fill Oriol. En poques línies (el màxim eren 10) parla d’abans de començar la guerra, d'un dels episodis de la mateixa, com va ser la rendició del castell de Miravet a les forces fidels a la República i l’exili al camp de concentració de Argelès. El protagonista torna a ser Leonardo i, aquest cop també un jove ampostí anònim a qui mon “tio” va trobar als tres llocs: prop d’Amposta, al castell de Miravet i al cap de concentració francès.

Espero que us agradin. Si els voleu llegir tots, entreu a la pàgina de la Cadena SER.