dimecres, 28 de setembre del 2016

UN ANY D’ABSÈNCIES

Tall 100.
El passat dissabte dia 24 es va complir el primer aniversari dels talls de trànsit a l’N-340 per a reclamar la gratuïtat de l’AP-7.
Si fem un rapit balanç, des d’aquell ja llunyà 24 de setembre de 2015, s’han fet més de 100 talls (113 el dia de l’aniversari) més dues concentracions al costat de la carretera perquè no es tenia els permisos corresponents, la inauguració de la rotonda Ana Pastor; han participat centenars de persones, algunes d’elles incondicionals, d’altres més esporàdiques i, finalment, aquelles a les que no sé les ha vist més que una o dues vegades...  
Coc, polos, galetes, refrescos, xocolata el dia que sé va celebrar el centenari... Batucadesmotorada, escenificacions, pintura... Són alguns dels ingredients que han mantingut ben viva la flama de les mobilitzacions veïnals que, a part de la Federació d’Amposta, també ha comptat amb la col·laboració d’altres entitats veïnals del País Valencià, així com d’altres poblacions de la província de Tarragona. Però com tots sabeu, la Federació de Tortosa, tot hi haver-hi donat suport al principi, ràpidament es va desmarcar perquè creuen (igual que Ferran Bel –quina coincidència) que s’hauria d’acabar l’autovia (l’A-7) que com sabeu no creua el nostre territori.
Paral·lelament s’ha fet un documental que reflecteix la realitat de la nacional que s’ha projectat a diversos pobles, minuts i minuts de protagonisme a les televisions i ràdios territorials (no tant a la premsa escrita), etc., etc.
Tot i aquest inqüestionable èxit hi ha hagut absències significatives. La primera de totes ja la he esmentat anteriorment: la Federació de veïns de Tortosa guiada des del consistori de la capital del Baix Ebre. La suma d’aquesta federació donaria molta més força al moviment, però segurament hi ha algú a qui no li interessa que sigui així. També s’ha torbat a falta el suport dels polítics territorials fins al punt de que els portaveus veïnals ja s’ho agafen amb bon humor. Així per exemple, Àngel Porres fa ús de la imaginaria aplicació del mòbil Polítics Go, per a cercar el nombre d’ells que hi ha presents als talls. Mentre que Llorenç Navarro ens adverteix que la manca de polítics és deguda a que, segurament, estan reunits tractant temes que són d’interès per als ciutadans de les nostres terres.
Però encara hi ha una altra absència i us reto a que l’endevineu... A veure, a qui trobeu a faltar? No puc estar a la vostra ment, però us equivoqueu, o potser la foto que il·lustra aquest comentari us ha donat una pista... I bona! A la plataforma Que no ens la roben. Us en recordeu d’ella?  
La plataforma Que no ens la roben va néixer a principis de la dècada passada quasi que a l’uníson que la Plataforma en Defensa del l’Ebre. Ara bé, opino sense temor a equivocar-me, que de no haver nascut el moviment antitransvasista, tampoc hauria nascut la citada plataforma.

Enganxina de cotxe. 
Què defensava (en teoria) aquesta plataforma? Què la N-340 continués passant per Amposta. Quan es va parlar de que la carretera nacional es reconvertiria en autovia i que hi  havia la possibilitat de que passés prop de Tortosa, per la qual cosa part de l’antic traçat s’acabaria convertint de facto en una carretera local, un grup d’ampostins, teledirigits des el consistori de la nostra ciutat, van decidir crear-la, tot i que la veritable finalitat era desviar l’atenció dels ciutadans cap a un altre costat i que, així, no es parlés del transvasament, un tema que els polítics de CiU de l’època consideraven tabú.
Si tant defensaven la nacional, ¿per què, ara, no acudeixen en massa a protestar per les 11 rotondes que s’acabaran construint o els 66 Km de doble línia continua que s’han pintat? És aquesta la n-340 que volien? Segur que no...  
I com sé què no ho fan? Perquè segur que els coneixeria... A Amposta ens coneixem quasi tot i més a aquells que s’han significat en alguna cosa.
A què no hi havíeu pensat?