diumenge, 17 d’agost del 2014

DIARI DE L’AGOST. DIUMENGE 17

Guerra de banderes. Ahir no semblava tenir un desenllaç amistós i tot feia pensar que durant la nit, aprofitant l’anonimat que dóna la manca de llum, hi podria haver algun atac o tal vegada més.
Com sabeu aquests dies són les festes de la Sénia i quan això passa, el poble sé sol engalanar més del que és normal (potser només les festes de Nadal i Cap d’any hi poden competir) Un dels elements més típics són les banderes. I, a Catalunya, com és ben normal, la senyera està present a tots els carrers i places i, fins i tot, a les rotondes d’entrada als pobles (com és el cas)
Després de que els operaris de la brigada pengessin diverses senyeres als fanals de la rotonda que hi ha abans d’arribar a la Sénia venint de la Galera, es van penjar estelades que, com sabeu, no són oficials. Fins aquí podríem arribar! –Van pensar els més espanyolistes- I van demanar als responsables municipals que les retiressin. Ja sigui perquè a l’equip de govern i a una majoria dels membres del consistori ja els anava bé o bé perquè van pensar que qui les havia de treure és qui les havia posat, el cert és que les estelades no es van retirar. Llavors, l’imperi va contraatacar ien va penjar d’espanyoles, també conegudes com a barrut (en contraposició a les quatre barres) o estanqueres (perquè antigament hi eren presents a tots els estancs)
Durant l’actuació d’ahir em vaig trobar amb un amic i em va dir que ell personalment les aniria a cremar per la nit. No sé si ho haurà fet, però sembla que el tema promet.
Com ens explicava ahir una xiqüela, la Sénia és un poble molt estrany: a les generals va guanyar el PP i a les autonòmiques ERC i governa un partit pro ICV. Qui en dóna més?

S’han acabat les festes. Ahir va ser l’últim dia de festes majors d’Amposta d’aquest any. El balanç per a l’equip de govern ha estat molt positiu i la participació als diferents actes, massiva. En canvi, si escoltes a la gent del poble, hi ha qui opina que han estat molt mal organitzades. Segurament el que volen dir és que no tenim un model de festes. És cert que s’hi fan molts d’actes i la majoria són multitudinaris, però caldria fer una pregunta: On ha d’anar la gent a festes? La resposta és ben senzilla: Als actes més populars. Les festes d’Amposta s’han sostingut sempre sobre 4 grans tipus d’actes: bous, ball, cosso iris i focs. La resta del programa es pot omplir com vulguis, amb actes més o menys interessants o de més o menys qualitat.
En els darrers anys, les festes d’Amposta tenen un model mixt: una part organitzades per l’Ajuntament amb el suport de la comissió de festes i les altres organitzades per entitats locals. La primera entitat que recordo que es fa formar per organitzar actes van ser els 4 Gats Blaus (Sisco Fosch) Després van aparèixer Kamalics (Hadar Aixendri) Més tard un nombrós grup de joves que no estaven d’acord amb el model de festes es van organitzar a l’entorn de Surt al Castell i van prendre el castell d’Amposta per a organitzar els seus actes sense cap mena de suport institucional. Ràpidament, des de l’equip de govern es va moure fitxa i es va crear l’Associació de Joves d’Amposta. I tot això sense comptar els actes que organitzen diversos locals d’oci per mirar de guanyar clientela durant els dies de la festa major.

La llista dels 77. No es tracta d’una llista de Schindler de Tarragona, sinó que té un caire ben diferent. Avui Diari Ebre (Diari de Tarragona) publica una llista de 77 imputats per presumptes casos de corrupció política a la nostra demarcació. Destaca sobre tot Reus i l’anomenat cas Shirota, amb el qui va ser el seu alcalde Josep Miquel Pérez (PSC), però sobre tot hi destaca un nom, el de Josep Prat que també està imputat pel cas Innova i finalment pel cas de les ambulàncies de Roquetes.
Sobre el cas Shirota, el que més crida l’atenció és que, a part dels polítics del PSC (que rea el grup principal del govern), també hi ha imputats d’ICV-EUiA i ERC.
A part de Reus, dos poblacions destaquen sobre la resta: Vila-seca, amb el tot poderós Josep Poblet al capdavant (Alcalde del municipi i president de la Diputació de Tarragona –a part de cap de llista de CiU a les autonòmiques-) i Torredembarra amb l’alcalde Daniel Mangrané i d’altres personatges com Jordi Sumarroca, conseller de Teyco. Recordeu que la família Sumarroca tenia amistat personal amb el clan Pujol.

De moment són 77, i la pregunta és: S’incrementarà aquesta llista en el futur? S’accepten apostes.