¿No heu reparat mai que els musclos que
comprem a les peixateries són molt diferents als que ens serveixen albs bars i
restaurants?
Quan ens mengem musclos comprats a la peixateria,
diem: Què bons que estan!
Però la veritat, quan ens mengem els que ens
serveixen als bars i restaurants, a part de ser més grossos i estar més plens,
encara són millors. Estic parlant de musclos de temporada, que com ja sabreu,
no és el mateix que sigui temporada a que no ho sigui.
Durant l’estiu solem anar a la platja de
Riumar de Deltebre. Després de prendre el bany i passejar una mica per la
planta, solem fer una cervesa al darrer xiringuito
(o el primer per la part del Galatxo, segons es miri)
Per a fer companyia
a la cervesa, solem fer unes tapes: olives, patates braves... I sovint també
fem musclos.
L’altre dia estaven, no bons, boníssims. Tant
que li vaig preguntar a la cambrera, una noia jove i espavilada:
-Cóm és
que són tan bons aquests musclos?
-És que
són del terreno –em va contestar-
Els ebrencs diem que són del terreno a tots aquells productes que es
crien o s’elaboren a les nostres terres.
-Del terreno? Voldràs dir del mareno –és una
broma que faig sovint per a diferenciar els productes de la terra dels del mar-
Encara tinc una altra anècdota. Fa anys, quan
era regidor d’Amposta, el divendres de festes del Poble Nou del Delta, solia anar
a menjar marisc que ofereix l’ajuntament de la pedania de forma gratuïta per a
tot el poble i els convidats. Només cal portar la beguda i alguna cosa més per
a complementar el dinar, com ara entremès, amanida, postres, etc.
Aquell any vaig anar amb mon fill i varem
dinar al soto (magatzem típic dels
habitatges del Poble Nou) del cunyat del que es presentava a la nostra candidatura.
Un dels comensals era Agustí Bertomeu (l’Avi Agustí), productor de musclos i
propietari d’un xiringuito que hi ha
entre les muscleres de la badia dels Alfacs.
Quan es va fer hora d’anar a buscar els
musclos, alguns dels companys de taula hi van anar i els van portar dintre d’una
olla que s’havien endut per l’ocasió. Agustí Bertomeu, al veure’ls, els va
tirar a la brossa i, tot seguit, va treure a taula el que havia portat ell de
les seves muscleres. No tenien ni punt de comparació!
I, recordeu... Els musclos, sempre, sempre,
del mareno i de temporada!
Difícilment en trobareu de millors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada