dimarts, 26 d’agost del 2014

DIARI DE L’AGOST. DIMARTS 26

Dimissió en bloc. De França podem criticar el seu centralisme, però de democràcia ens poden donar lliçons. Com sabeu, ahir va dimitir el govern en bloc. Algú recorda quan va dimitir el darrer ministre? Només un. Allí tots.
I que va portar a aquesta situació? La política econòmica que estava portant a terme l’equip de Manuel Valls, el primer ministre de França encara que tingui nom espanyol.
Del seu equip, el ministre d’economia es va mostrar díscol. Qui havia sentit a parlar de  Arnaud Montebourg? Molts pocs per no dir que ningú. Montebourg, que així es deia el Ministre d’Economia sembla que és dels pocs dirigents que tenen clar per on ha d’anar l’economia europea actualment. Ell opina que amb l’actual política d’austeritat no es va en lloc i des del meu punt de vista té tota la raó. La política que va impulsar la Merkel, però també el Sarkozy va contra les classes populars i només beneficia el capital. Ja sé que el meu discurs pot sonar una mica esquerranós, però és el que sóc i és el que penso. Els socialistes europeus s’haurien de desmarcar d’aquesta línia si no volen seguir patint davallades electorals.
Manuel Valls forma part de l’ala més dretana dels socialistes francesos i encara que sigui català de naixement, em sembla que no ens està fent gens de bé. Hollande li ha tornat a encarregar que formi govern, la qual cosa demostra que els socialistes francesos han perdut el nord. Veuen com l’extrema dreta els hi està menjant el terreny amb discursos populistes que només porten a l’odi i a la xenofòbia, però que atreuen a molta gent, sobre tot als joves i als aturats.
Sempre he dit que a la vida s’ha de ser coherent i no es pot anar improvisant segons siguin els resultats de les eleccions o el que encara és pitjor, dels sondejos.
A part del Ministre d’Economia, qui també és segur que no seguiran al proper govern, són els d’Educació i Sanitat, curiosament dues de les àrees més maltractades per les retallades que s’apliquen.   

Vídeo. Núria Queralt, dolçainera de la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta ha fet un vídeo animant a la gent a assistir als assajos de la colla. A ningú sé li escapa que després de tenir un ascens notable, després del bateig (el proper 5 d’octubre farà un any), la colla ha patit un lleuger estancament. Si bé és cert que ha seguit entrant gent nova, alguns dels veterans també s’ho han deixat per motius diversos, la qual cosa fa que sempre s’hagi d’estar ensenyant i això impedeix progressar adequadament.
Diaris digitals com l’Aguaita.cat se’n fan ressò, la qual cosa sempre és d’agrair.


Dificultats logístiques. Sembla ser que el govern de la Generalitat té coll avall que una consulta legal serà impossible i ara argumenta dificultats logístiques per anar preparant la ciutadania de que el 9-N serà pràcticament impossible poder celebrar la consulta.
Per la seva banda, ERC no cedirà i no només això, sinó que seguirà pressionant fins el final per a que faci vent o plogui, la consulta s’haurà de fer a la data prevista.
Cada cop sembla més clar que anem cap a unes eleccions plebiscitàries. El que encara no sé sap és la data, però em temo que sobre aquest tema els republicans també tenen molt que dir.
El govern de Mas trontollarà inevitablement si la consulta no es fa. Llavors només té dues opcions, buscar nous suports parlamentaris que l’ajudin a tirar endavant mesures concretes en benefici dels ciutadans de Catalunya (cosa que no s’han prodigat durant aquestes darreres legislatures) o dissoldre el Parlament i convocar les eleccions el més aviat possible.
Segurament molts pensaran que Mas es va començar a fer l’haraquiri el dia que per a perpetuar-se al poder va decidir fer-se independentista. La jugada li va sortir molt malament i la seva sort va quedar ens mans d’ERC que, des de llavors ha estat flirtejant amb CDC però mai hi ha hagut un compromís de boda. A ells ja els hi va bé aquesta situació.


Sanció federativa. Mentre a Simeone li han caigut 8 partits de sanció per donar-li un parell de clatellades al quart àrbitre, aplaudir quan el van expulsar, incitar a l’afició i quedar-se a la grada quan ho tenia prohibit, Cristiano ha sortit indemne d’haver pegat cops de puny a Godín. El Comitè de Competició de vegades actua d’ofici, però no recordo que ho hagi fet mai contra el Madrid. Si més no curiós.