Un dels oficis en vies d'extinció. |
-Diu mon fill que potser me jubilaré venent diaris, però que després ja ningú ho farà...
Aquesta frase me l’ha repetit alguna vegada la quiosquera del meu barri i a la que habitualment li compro el diari.
Diumenge passat me’n va dir una altra:
-Me marxen els clientes... Entre setmana no es nota tant, però diumenges, cada vegada ne venen menys... Només cal veure que ara mateix... Suposo que deuen llegir el diari per la tableta.
El fill de la quiosquera té tota la raó i ella també se’n adona de que, irremeiablement, cada dia es ven menys... De totes maneres vull ser optimista i penso que establiments com els quiosc seguiran tenint viabilitat, però s’hauran de reinventar i oferir serveix que, ara, ni saben que existiran (mireu sinó les entitats financeres que ara venen de tot)
Sembla estrany parlar de activitats que en el present encara no existeixen, però no és tan descabellat pensar-ho, tal com ho demostra una enquesta feta pública el passat cap de setmana entre el col·lectiu d’estudiants i on, un 5,6% va respondre precisament que acabaria treballant en alguna professió que encara no existeix, ja que el 70% del treballs actuals desapareixeran.
De fet, si fem una mirada retrospectiva i recordem els anys de la nostra infància (si encara sou relativament joves no cal que féssiu aquest exercici), segurament recordareu molts oficis que existien al vostre poble i que, amb la jubilació de qui els portava a terme, van acabar desapareixent: llauner, ferrer, forner, formatgera, boter, sabater, esmolet, etc. (alguna encara existeix, però està clarament en vies d'extinció)
L’amic Joaquim Moya (Jokin) va publicar fa uns anys un còmic sobre 100 Oficis desapareguts a les Terres de l’Ebre. Si res canvia i es compleixen les perspectives (res fa pensar que passarà tot el contrari), dintre d’uns anys l’amic Jokin haurà de fer una segona part.
A ningú sé li escapa que moltes de les noves professions estaran directament relacionades amb les noves tecnologies. Si o recordeu, durant els primers anys de l’estafa (hi ha qui l’anomena crisi), vaig crear una secció al meu blog a la que li vaig posar el títol de Idees imaginatives per a sortir de la crisi. Allí explicava idees innovadores, normalment de joves emprenedors que, prèviament havia llegit al Periódico. No sempre, però la majoria de les vegades aquestes iniciatives tenien que veure amb els noves tecnologies i moltes d’elles directament relacionades amb Internet.
Què s’ha de fer? Estem immersos en una societat de canvis constants i ens hem d’anar adaptant cada dia a les novetats que van sortint. El joves ho tenen molt més fàcil (només cal veure a mon net com es mou a la tauleta i això que encara no ha fer 2 anys)
Fixeu-vos si canvien les coses. Sabeu que estem en plena campanya de la Renda. Segur que a tothom us sona el programa PADRE. Després de 2 anys en període de proves aquest any s’instaurarà definitivament el que es coneix com a RENDA WEB. Per tant, ni s’enviaran esborranys ni existirà la possibilitat de fer la renda tal com s’havia fet tradicionalment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada