dilluns, 7 d’abril del 2014

PEDAGOGIA HIDRÀULICA



El proper 8 d’abril, diversos representants de les formacions que donen suport a la consulta pel dret a decidir de Catalunya aniran a Madrid per a intervenir al Congrés dels Diputats i fer pedagogia (així ho diuen ells)sobre el que significa voler votar el 9 de novembre. Entre els diputats que aniran fins el Congrés n’hi haurà de Convergència.
De les definicions que he trobat de pedagogia, em decanto per aquesta: És una disciplina acadèmica alhora que una activitat professional que abasta un ventall important de tasques relacionades amb l'acte d'educar...
Vull dir amb això que s’ha d’educar a ses senyories? D’alguna manera sí, ja que se’ls hi de fer comprendre el que significa poder votar un referèndum de les característiques del que es pretén fer aquí.
El qui em coneixeu sabeu que anteposo els temes del territori als generals de Catalunya. Vaja, que sóc més de la cabra que del burro... (*) Per això em preocupen temes com el del transvasament de l’Ebre i d’altres que ens puguin afectar de forma negativa que no el de la independència de Catalunya.
El passat diumenge 30 de març, els carrers de Sant Jaume d’Enveja i Deltebre es van omplir de manifestants que denunciaven el pla de conca de l’Ebre i demanaven al govern d’Espanya una rectificació. No obstant, les esperances ebrenques passen més per Brussel·les que per Madrid, ja que el pla de conca, tal com va passar amb el Pla Hidrològic Nacional, vulnera diverses directives europees, com la d’aigües, la d’aus o la de peixos. També cal recordar que gran part del territori de les Terres de l’Ebre, a finals de 2013, va ser declarat reserva de la Biosfera per la UNESCO. I què serien les Terres de l’Ebre sense l’Ebre? Tindria cap sentit la declaració amb un riu pràcticament sec i uns ecosistemes mig morts?
Després de molts d’anys s’hi va poder veure gent de CiU. La primera vegada que els vaig veure va ser a la manifestació que es va fer a Madrid l’11 de març de 2011, també convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) Aquella presència va ser testimonial i no va tenir cap tipus de repercussió, perquè, aviat, la postura de CiU va fer un gir de 180º i es va posicionar clarament a favor del transvasament de l’Ebre. Després van desaparèixer fins la manifestació d’Amposta del 18 de maig de 2008 quan CiU estava a l’oposició i la Generalitat de Catalunya estava governada pel Tripartit.
Està vist que mani qui mani a Barcelona sempre coincideixen en un tema: voler garantir l’aigua a la zona metropolitana del cap i casal de Catalunya on hi ha el viver de vots més gran.

La solució per a aquesta preocupació passa per diverses alternatives:
1.        Transvasament de l’Ebre. La darrera solució proposada va ser el perllongament del conegut com el minitransvasament al Camp de Tarragona fins Cunit, per a, una vegada allí, connectar les xarxes hídriques del  Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i la d’Aigües Ter Llobregat (ATLL)
2.        Dessaladores. Com les de l’àrea metropolitana, Blanes i Tordera.
3.        Transvasament del riu Roine (França)

La idea de fer un transvasament des del Roine és una alternativa al transvasament de l’Ebre que agrada a Mas, però sempre s’ha trobat amb el rebuig frontal de les entitats ecologistes. Tampoc els qui, com jo, defensem l’Ebre de qualsevol agressió, considerem que sigui una opció viable i adequada. Encara que, segurament, les comunitats de regants del riu francès (sobre tot els seus dirigents) estarien disposats a transvasar-lo fins Catalunya per a què, una vegada aquí, connectar amb alguna xarxa catalana. Això sí, a canvi d’un preu raonable.
Els transvasaments, es facin del riu que es facin, signifiquen una agressió mediambiental  de primer grau i directament proporcional a la quantitat d’aigua transvasada. La disminució dels cabals incidiria negativament en la flora i la fauna autòctones  que necessiten de l’aigua que baixa pels rius per a poder existir. Com menys aigua hi baixi, més problemes de subsistència hi tindran els ecosistemes que s’han format al voltant del riu i, evidentment, dintre del propi riu.
Les transferències d’aigües entre diverses conques (una altra manera d’anomenar els transvasaments) són,  sobre tot, un mercadeig. Però no serien possibles sense la intervenció directa de l’estat o estats implicats. Primerament perquè necessiten dels permisos i concessions necessàries, però també del finançament públic per a poder construir les grans infraestructures. Sense aquestes premisses, els transvasaments són inviables.
Els de Convergència no han volgut entendre mai... I si ho han entès i hi insisteixen, és perquè veuen en els transvasaments una manera de fer negoci. La pela és la pela...

 
(*) El burro (català per suposat) s’ha convertit en un dels distintius de Catalunya i són molts els qui el porten al cotxe per indicar afinitat, com el toro representa Espanya o el xai a Donosti. En canvi la cabra identifica els ebrencs, sobre tot els d’aquells pobles que viuen pels voltants del Massís dels Ports on la cabra hispànica forma part de la fauna autòctona.